Doğum sırasında annelerde HSV enfeksiyonu insidansının araştırılması
The investigation of incidence of maternal HSV infection during delivers
- Tez No: 111439
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FÜGEN YARKIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Genital herpes simplex virus tip 2 (HSV-2) infeksiyonu, gebe kadınlar, asemptomatik HSV yayılımı, ELISA, İFA, hücre kültürü. IX, Genital herpes simplex virus type 2 (HSV-2) infection, pregnant women, asymptomatic HSV shedding, ELISA, IF A, cell culture
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1063
Özet
ÖZET DOĞUM SIRASINDA ANNELERDE HSV ENFEKSİYONU İNSİD ANSININ ARAŞTIRILMASI Asemptomatik gebe kadınlarda doğum zamanında asemptomatik genital HSV-2 yayılımı ve HSV-2 infeksiyon sıklığının araştırılması amacıyla yapılan çalışmaya genital herpes hikayesi olmayan asemptomatik 130 gebe kadın dahil edildi. Genital HSV-2 yayılımının tespiti için hücre kültürü ve direk immunfloresan assay (İFA), HSV-2 IgG ve IgM antikorlarının tespiti için HSV-2 tip spesifik IgG ve IgM enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) kullanıldı. HSV-2 IgG antikorları 130 gebe kadından 82 (%63)'sinde ve HSV-2 IgM antikor cevabı ise 18 (%14)'inde pozitif bulundu. HSV-2 tip spesifik gG2 antijeni 17'sinde aynı zamanda HSV-2 IgM antikorları bulunduğu toplam 22 (%17) gebe kadında tespit edildi. Gebe kadınların sadece 3 (%2.3)'ünde HSV-2 izole edildi. Sonuç olarak çalışmamızın bulguları bölgemizde asemptomatik gebe kadınlarda HSV-2 infeksiyon prevalansının (%63) ve asemptomatik genital HSV-2 yayılımının (%17) oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Bu sebeple neonatal herpes riskini azaltmak için asemptomatik veya subklinik genital HSV-2 infeksiyonu olan kadınlar ile primer genital HSV-2 infeksiyonuna duyarlı kadınları tanıyacak HSV-2 gG2 tip spesifik serolojik testler kullanarak gebe kadınlarda HSV-2 tip spesifik antikorlarının araştırılması önerilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE INVESTIGATION OF INCIDENCE OF MATERNAL HSV INFECTION DURING DELIVERY To investigate asymptomatic genital herpes simplex virus type 2 (HSV-2) shedding and the frequency of HSV-2 infections among asymptomatic pregnant women at the time of delivery, asymptomatic 130 pregnant women without a genital herpes history were enrolled in the study. Genital HSV-2 shedding was detected by cell culture and direct immunofluorescence assay (IF A), HSV-2 IgG and IgM antibodies were detected by HSV-2 type specific IgG and IgM enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). HSV-2 antibodies were found in 82 (63%)of 130 pregnant women and HSV-2 IgM antibody response in 18 (14%). HSV-2 type specific gG2 antigen was detected in 22 (17%) pregnant women, 17 of whom had HSV-2 IgM antibodies. HSV-2 isolated only in 3 (2.3%) of pregnant women. In conclusion, the findings of our study show that the prevalence of HSV-2 infection (63%) and asymptomatic genital HSV-2 shedding (17%) is relatively high among asymptomatic pregnant women in our area. Therefore, to reduce the risk of neonatal herpes, the investigation of HSV-2 type specific antibodies in pregnant women should be offered by using HSV-2 gG2 type specific serological tests that allow to identify women with asymptomatic or subclinical genital HSV-2 infection and susceptible women to primary genital HSV-2 infection.