Bazı 6-kloro ve 6,7-dikloro-2,3-disübstitüe kinoksalin türevlerinin sentezleri, yapı aydınlatmaları, fizikokimyasal parametreleri ve antikanser etkilerinin araştırılması üzerine çalışmalar
The studies on the syntheses, structure elucidations, physicochemical parameters and investigation of anticancer effects of 6-chloro and 6,7-dichloro-2,3-disubstituted quinoxaline derivates
  1. Tez No: 111527
  2. Yazar: DERYA AKAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLHAN IŞIKDAĞ, Y.DOÇ.DR. NALAN GÜNDOĞDU KARABURUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: 6-kloro veya 6, 7-dikloro-2, 3-disübstitüe kinoksalin, MTT, antikanser, fızikokimyasal parametreler, 6-chloro or 6, 7-dichloro-2, 3-disubstituted-quinoxaline, MTT, anticancer, physicochemical parameters
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1173
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI 6-KLORO VE 6,7-DİKLORO-2,3-DİSÜBSTİTÜE KİNOKSALİN TÜREVLERİNİN SENTEZLERİ, YAPI AYDINLATMALARI, FİZİKOKİMYASAL PARAMETRELERİ VE ANTİKANSER ETKİLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE ÇALIŞMALAR Ecz. Derya AKAR Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İlhan IŞIKDAĞ 2. Danışman : Yard. Doç. Dr. Nalan GÜNDOĞDU KARABURUN $UBAT-2001 Bu tez çalışmasında ana yapı olarak 6-kloro-kinoksalin çekirdeğini içeren toplam 12 adet bileşik sentez edilmiştir. Bu bileşiklerden 6 adedi orijinal olup, diğer 6 adedine ise literatürde rastlanmıştır. Sentezlenen bileşiklerden orijinal olanlar, rekristalizasyon yöntemi ile saflaştırıldıktan sonra, spektral ve elementel analiz sonuçlarına bakılarak yapılan aydınlatılmıştır. Literatürde kayıtlı bileşikler için ise, erime derecesi karşılaştırması yapılmıştır. Sentezlerde, 1,2- dikarbonil bileşiği 4-kloro veya 4,5-dikloro-l,2-fenilendiamin ile glasiyel asetik asid'li ortamda reaksiyona sokularak kinoksalin türevlerine geçilmiştir. Sentezlenen 6-kloro ve 6,7-dikloro-2,3-disübstitüe-kinoksalin türevi bileşiklerin MTT yöntemi ile toksisiteleri belirlenmiş ve in vitro olarak DNA sentezi analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulguların ışığında, test edilen bileşiklerin ilaç olarak kullanılabilir potansiyelde olmadıkları saptanmıştır. Bu araştırmanın devamı olarak, ileride yapılması planlanan yapı-etki çalışmalarına baz oluşturulması amacı ile, bileşiklerin bazı fızikokimyasal parametreleri tayin edilmiştir. Çalışmalarda, sterik, elektronik ve bazı hidrofobik parametre değerleri, doğrudan tablo değerlerinden yararlanılarak hesaplanmış, RM hidrofobik parametre değerleri ise, deneysel bulgulara dayandırılarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE STUDIES ON THE SYNTHESES, STRUCTURE ELUCIDATIONS, PHYSICOCHEMICAL PARAMETERS AND INVESTIGATION OF ANTICANCER EFFECTS OF 6-CHLORO AND 6,7-DICffl.ORO-2,3-DISUBSTITUTED-QUINOXALINEDERIVATES Pharm. Derya AKAR Anadolu University Institute Of Health Science Supervisor : Prof. Dr. İlhan IŞKDA? 2nd Supervisor : Assist. Prof. Dr. Nalan GÜNDO?DU KARABURUN February 2001 In this thesis, total of 12 compounds were synthesized whose main structures were 6- chloro-quinoxaline nuclei. Six of the synthesized compounds are reported the first time and the other six compounds are placed in literature. The original compounds were purified using recrystallization method and their structure elucidations were performed using spectral methods and elemantary analysis. Melting points of the reported compounds were compared with melting point values in literature. Quinoxaline derivates were obtained by the reaction of 1,2-dicarbonyl compounds with 4-chloro or 4,5-dichloro-l,2-phenylenediamine in the presence of glacial acetic acid. Toxicities of 6-chloro and 6,7-dichloro-2,3-disubstituted quinoxaline derivates were determined by MTT method and their effects on in vitro DNA production were analysed using cultures of normal and malignant cells. On the basis of findings obtained, tested compounds were found to have not potential usage as drugs. Some physicochemical parameters of the compounds were determined to form the basis for the SAR studies which are planned as the continuation of this study. Steric, electronic and some hydrophobic parameters values were calculated directly using table values, while Rm hydrophobic parameter values were determined using experimental data.