Bazı 2-sübstitüe-5,6-dikloro-1H-benzimidazol bileşiklerinin sentezleri, yapı aydınlatmaları, toksisitesi ve antikanser etkisinin incelenmesi üzerinde çalışmalar
The studies on the syntheses, structure elucidations, toxicities and determination of anticancer effects of some 2-substituted-5,6-dichloro-1H-benzimidazole compounds
- Tez No: 111528
- Danışmanlar: PROF.DR. ÜMİT UÇUCU, Y.DOÇ.DR. ASİYE MERİÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 6-Diklorobenzimidazol, Antikanser, DNA sentezi, MTT Testi, 6-Dichloro-lH-benzimidazole, anticancer, DNA synthesis, MTT assay. 11
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 9132
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZİ 2-SÜBSTİTÜE-5,6-DİKLORO- 1H-BENZİMİDAZOL BİLEŞİKLERİNİN SENTEZLERİ, YAPI AYDINLATMALARI, TOKSİSİTESİ VE ANTİKANSER ETKİSİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR Ecz. MOHAMMAD KARABAJAK Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Farmasötik Kimya Anabilim Dalı Danışmana Prof.Dr. Ümit UÇUCU 2. Danışman: Yard. Doç. Dr. Asiye MERİÇ ŞUBAT-2001 Bu tezde, ana yapı olarak 5,6-dikloro-lH-benzimidazol çekirdeğini içeren toplam 14 adet bileşik sentez edilmiştir. Bu bileşiklerden 9 adedi orijinal olup 5'ine literatürde rastlanmıştır. Sentezlenen bileşiklerden orijinal olanlar rekristalizasyon işlemi ile saflaştırıldıktan sonra, spektrometrik ve elementel analiz yöntemleri ile yapılan aydınlatılmıştır. Literatürde kayıtlı bileşikler için de erime derecesi karşılaştırması yapılmıştır. Bileşikler, ilk basamakta uygun aldehidlerin, etanol içinde NaHSO3 ile reaksiyona sokulması ve buradan ele geçen ürünlerin 4,5- dikloro-l,2-fenilendiamin ile tekrar reaksiyonu sonucu elde edilmişlerdir. 5,6-Dikloro-2-sübstitüe-lH-benzimidazol türevi bileşiklerin toksisiteleri, MTT yöntemi ile belirlenmiş, invitro olarak DNA sentezi üzerine etkileri; normal ve kanserli hücrelerin kullanımı suretiyle analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların ışığında, test edilen bileşiklerin ilaç olarak kullanılabilir potansiyellerinin olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE STUDIES ON THE SYNTHESES, STRUCTURE ELUCIDATIONS, TOXICITIES AND DETERMINATION OF ANTICANCER EFFECTS OF SOME2-SUBSTTTUTED-5,6-DICHLORO-lH-BENZrMH>AZOLE COMPOUNDS Pharm. Mohammad-KARABAJAK Anadolu University Institute Of Health Science Deparmcnt Of Pharmaceutical Chemistry Supervisor: Prof-Dr- Ümit. UÇUCU Assist. Prof. Dr February 2001 2nd Supervisor: Assist. Prof. Dr. Asiye MERİÇ In this thesis, total of fourteen compounds were synthesized whose main structures were 5,6-dichloro-lH-benzimidazole nuclei. Nine of the synthesized compounds arc reported the first time and the other five are placed in literature. The original compounds were purified using recrystallization procedure and their structure elucidations were performed using spectral methods and elemantary analysis. Melting points of the reported compounds were compared with melting point values in literature. During the syntheses of the compounds, in the first step, suitable aldehydes were reacted with NaHSÖ3 in ethanol, and these products were reacted with 4,5-dichIoro-l,2-phenylenediamine. Toxicites of 2-substituted-5,6-dichloro-lH-benzimidazole derivatives were determined by MTT assay, and their effects on invitro DNA production were analysed using cultures of normal and malignant cells. On the basis of findings obtained, tested compounds were found to have a potential usage as drugs.