Akciğer kanserli olgularda sosyodemografik özelliklerin, ailesel kanser hikayesinin ve mesleksel maruziyetlerinin araştırılması
  1. Tez No: 111529
  2. Yazar: ÖZLEM DÜZCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİN BAŞER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metacarpal kemikler, metatarsal kemikler, sonlu elemanlar yöntemi, katı modelleme, gerilme analizi. n, Metacarpal bones, metatarsal bones, finite element method, solid modeling, stress analysis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Fonksiyonel anatomi canlı organizmaya ait elemanların işlevlerinin tanımlanmasında önemli bir yer tutmaktadır. Kemikler hareket mekanizmasının temelini teşkil eden unsurlardır. Kemiklerin işlevlerinin belirlenmesinde biyomekanik çalışmalar temel oluşturmaktadır. Bu çalışmada kemiklerin biyomekanik özelliklerini incelemek amacı ile 10 adet yerli atın metacarpus IH ve metatarsus IH kemikleri kullanıldı. Bilgisayar ortamında katı model oluşturmak için ilk olarak kemiklerin bilgisayarlı tomografi görüntüleri elde edildi. Bu görüntüler çeşitli aşamalardan geçirilerek bilgisayar ortamına aktarıldı. Bilgisayar ortamında oluşturulan modeller üzerinde sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak gerilme ve şekil değiştirme analizleri yapıldı. Ardından her kemikte, belirlenen noktalara strain gageler yapıştırılarak şekil değiştirme değerleri deneysel olarak elde edildi. Bilgisayar ortamında yapılan çalışmanın sonuçlan ile deneysel olarak elde edilen sonuçlan kontrol etmek amacı ile teorik model geliştirilerek teorik sonuçlar elde edildi. Bilgisayar analizi yapılarak elde edilen, deneysel olarak elde edilen ve teorik şekil değiştirme sonuçlanma, genel eğilim bakımından birbirleri ile uyumlu olduğu gözlendi. Yapılan bu işlemler, günümüzde, anatomik yapılann işlevlerinin açıklanmasında, bilgisayar ortamında modelleme tekniğinin kullanılabileceğini, deneysel çalışmaların yapılabileceğini ve bu modellere uygun teorik yöntemlerin kullanılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Force and Pressure Distribution on the Fades Articularis Proximalis and Stress Distribution on the Corpus of the Third Metacarpal and Metatarsal Bones of Native Horses Functional anatomy has importance to define functions of elements in living organism. Bones are components that bases of mechanism of motion. Biomechanical studies is crucial for determining functions of bones. In this study, ten metacarpus Di and metatarsus IH of native horse were used to investigate biomechanical characteristics of bones. Firstly, computed tomography images of bones were taken for solid modeling in computer. Secondly this images were transferred in to the computer obtained solid modeling. Stress and strain analysis were performed on the solid models using finite element method. Data are obtained experimentally using strain gage applied in defined points. Theoretical model was developed in order to compare experimental and computed results. Computed results, experimental results and theoretical results are in well agreement with each other. These studies have shown that computerized modeling technique can be used, experimental studies can be carried out and theoretical model can be developed to describe functions of anatomical structures.