Gentisik asit ve p-klorovarfarin'in insan serum albuminine bağlanma özelliklerinin iki farklı yöntemle incelenmesi
A Study on the binding properties of gentisic acid and p-chlorowarfarin to human serum albumin by two different methods
  1. Tez No: 111867
  2. Yazar: İREM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİLGÜN SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: insan serum albumini, gentisik asit, p-klorovarfarin, ligand bağlama, florimetrik titrasyon, ultrafiltrasyon
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Sevinç, İ., Gentisik Asit ve p-Klorovarfarin'in insan serum albuminine bağlanma özelliklerinin iki farklı yöntemle incelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyokimya Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Bu çalışmada, p-klorovarfarin ve gentisik asitin insan serum albumini (HSA)'ya bağlanma özellikleri; ultrafiltrasyon ve florimetrik titrasyon yöntemleri kullanılarak incelendi. Globulin ve yağ asiti içermeyen HSA ticari olarak sağlandı. Tüm deneyler 100 mM potasyum fosfat pH 7.4 tamponu içerisinde, 25°C'de yapıldı. Bağlanma parametrelerinin çalışılan yönteme bağımlı olduğu görüldü, p- Klorovarfarin için yapılan ultrafiltrasyon çalışmasında Ka (disosiyasyon sabiti) değeri 8.77 ± 0.94 uM, florimetrik titrasyon çalışmasında ise 2.78 ± 0.93 uM bulundu. Ultrafiltrasyon çalışmasında bağlanma stoikiyometrisi, n = 2.33 ± 0.94, florimetrik titrasyon çalışmasında elde edilen değerden, n = 1.13 ± 0.93 daha yüksek gözlendi. Gentisik asit için ise, florimetrik titrasyon deneylerinde Kd değeri 5.82 ± 0.98 uM bulunurken, bağlanma stoikiyometrisi 1.83 ± 0.98 gözlendi. Yapılan ultrafiltrasyon çalışmaları sonucu gentisik asitin HSA'ya bağlanma değerleri Scatchard grafiğine uygulanamadı. LB değerleri Lo değerlerine karşı grafiklendiğinde ise lineer bir eğri elde edildi. Bu gözlem gentisik asitin HSA'ya non spesifik olarak bağlandığım düşündürdü. Florimetrik titrasyon çalışmalarında bulunan p-klorovarfarinin HSA'ya bağlanma değerleri, bu konuda daha önce rapor edilen bulgularla uyum gösterdi. Bu çalışma p-klorovarfarinin HSA'ya bağlanma potansiyeli hakkındaki bilgileri güncellerken, gentisik asitin bağlanma stoikiyometrisi hakkında yapılacak ileri çalışmalara olan ihtiyacı da belirtmektedir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Sevinç İ., A study on the binding properties of gentisic acid and p- chlorowarfarin to human serum albumin by two different methods, Hacettepe University Health Sciences Institute Master in Science Thesis in Biochemistry, Ankara, 2002. The aim of this study was to investigate the binding parameters of p- chlorowarfarin and gentisic acid to human serum albumin (HSA), using ultrafiltration and fluorescence titration methods. HSA, essentially free of globulin and fatty acids, was obtained commercially. All experiments were performed in 100 mM potassium phosphate buffer pH 7.4 at 25°C. The binding parameters were found to be method dependent. For p-chlorowarfarin, Kd (dissociation constant) value was found 8.77 ± 0.94 uM in ultrafiltration and 2.78 ± 0.93 uM in fluorescence titration. The apparent stoichiometry of binding was higher in ultrafiltration studies (n=2.33 ± 0.94) than in fluorescence titration (n=1.13 ± 0.93). On the other hand for gentisic acid, K