Talasemi ve demir eksikliği anemisi olgularında oksidatif hasarın membran proteinlerine etkisi
Effect of oxidative stress on membrane proteins in thlassemia and iron deficiency anemia
- Tez No: 111875
- Danışmanlar: PROF.DR. KIYMET AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: talasemi, demir eksikliği anemisi, oksidatif hasar, membran proteinleri XII, thalassemia, iron deficiency anemia, oxidative stress, membrane proteins XM
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZET Talasemi ve Demir Eksikliği Anemisi Olgularında Oksidatif Hasarın Membran Proteinlerine Etkisi Oksidatif stres, serbest radikaller ile antioksidanlar arasındaki dengenin bozulmasıdır. Serbest radikaller normal metabolik yolların işleyişi sırasında doğal olarak oluşurlar. Buna karşın hücre içinde antioksidanlar tarafından zararlı etkileri önlenir. Ancak serbest radikaller ve antioksidanlar arasındaki denge korunamadığı takdirde hücre hasarına giden birçok patolojik değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Eritrositler aktif oksijen radikallerinin bir kaynağı olan hemoglobin ve oksijenin yüksek konsantrasyonları ve hücre membranının yüksek poliansatüre yağ asidi içeriğinin bir sonucu olarak oksidatif strese karşı hassasdır. Bu çalışmada oksidatif hasarın eritrosit membran proteinlerine etkisini incelemek amacıyla hematolojik verileri normal olan 64, talasemili 50 ve demir eksikliği anemili 30 olguda eritrosit membran proteinleri ve MDA düzeyleri karalaştırılmıştır. Dodge yöntemine göre eritrositten gost hazırlanarak % 8,3'Iük SDS-PAGE yöntemiyle membran proteinleri moleküler ağırlığa göre ayrıştırılmış, j eller Coomassie Brillant Blue ile boyanıp fraksiyonların miktarı dansitometrede okunmuştur. Plazma MDA düzeyleri tiyobarbitürik asit yöntemi ile ölçülmüştür. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında her iki grupta da tek başına ya da kombine halde membran proteinlerinde eksiklik gözlenmiştir. Bu olguların MDA düzeylerinin ise normal veya yüksek olduğu saptanmıştır. Membran proteinleri ile MDA arasında yapılan değişkenler arası korelasyon analizine göre anlamlı bir ilişki gözlenememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effect of Oxidative Stress on Membrane Proteins in Thalassemia and Iron Deficiency Anemia Oxidative stress is inbalance between free radicals and antioxidants. Free radicals produce during normal metabolic pathways. In addition, harmfull effect of free radicals prevent by antioxidants inside of cell. If the between free radicals and antioxidant system may not protected, many pathological changes that result in cell damage may occur. Erythrocytes are susceptible to oxidative stress as a result of the high polyansaturated fatty acid content of their membranes and the high cellular concentrations of oxygen and hemoglobin, which is a source of the active oxygen species. In this study, the effect of oxidative damage on membrane proteins are investigated in hematologic parameters are normal 64, thalassemic 50, and 30 cases with iron deficiency anemia are compared. Erytrhocyte ghosts were prepared according to Dodge method and membrane proteins were separated using 8,3 % SDS-PAGE. Gels were stained with Coomassie Brillant Blue, then fraction quantities determined by a dansitometer. The level of the MDA in the plasma determined by thiobarbituric acid method. Only one or combine membrane proteins deficiency are found also each two groups compared with control group. MDA levels of these cases were measured as normal or high. According to correlation analyses a significant interaction does not found between parameters.