Orta derecede yüksek bir rakımda (Erzurum=2000 m.) yaşayan ve pediatri polikliğine başvuran 6 ay - 6 yaş arasındaki çocuklarda anemi prevalansı ve etyolojik faktörler
- Tez No: 129590
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BÜYÜKAVCI
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Prevalans, demir eksikliği, anemi, Prevalence, iron deficiency, anemia
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 56
Özet
VI ÖZET Bu çalışma, polikliniğe başvuran olgularda anenrü prevalansını ve sebeplerini belirlemek amacıyla, Erzurum ilinde ikâmet eden ve Şubat-2002 ile Ekim-2002 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatri polikliniğine başvuran, 6 ay-6 yaş grubu 1004 çocuk üzerinde yapıldı. Çalışmamızda daha önce Erzurum ilinde aynı yaş grubu sağlıklı çocuklarda elde edilen hemoglobin değerleri referans olarak alındı. Anemili olgular çalışma grubunun %14,7'sini oluşturmaktaydı. Başvuru sırasında bakılan hemoglobin, serum demiri ve transferrrin satürasyonu kriter alındığında %6,5 oranında demir eksikliği anemisi saptandı. Anemisi olmayan ancak demir eksikliği bulunan olguların oranı ise %29,8 olarak bulundu. Eritrosit sedimentasyon hızı >20 mm/saat olan olgular akut enflamasyon olarak değerlendirildi. Buna göre olguların %4,6'sında anemi sebebi olarak sadece akut enflamasyon anemisi saptandı. Olguların %3,2'si akut enflamasyonla birlikte demir eksikliği de bulunan çocuklardı, iki olguda /?-talasemi taşıyıcılığı belirlendi. Hemoglobin seviyeleri ile ebeveyn eğitim düzeyi ve malnütrisyon arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Tüm olgular başvuru sırasındaki hemoglobin, MCV, RDW ve ESH değerlerine göre 3 gruba ayrıldı. Hemoglobin ve MCV değerleri normalden düşük, RDW değeri yüksek ve ESH normal olan olgular muhtemel demir eksikliği anemisi olarak değerlendirilerek tecrübe demir tedavisi verildi. ESH yüksek ve hemoglobin değeri normalden düşük olan olgular akut enflamasyon anemisi olarak kabul edilerek hiçbir hematinik tedavi verilmedi. Bu iki grup bir ay sonra kontrole çağırılarak tekrar değerlendirildi. Her iki grupta da anlamlı düzeyde hemoglobin artışı saptandı. Sonuç olarak polikliniğe başvuran olguların önemli bir kısmında demir eksikliği bulunduğu, bunların bir kısmına aneminin de eşlik ettiği tespit edildi. Akut enflamasyonlarm anemi etyolojisinde ikinci sırada yer aldığı saptandı. Başlangıç değerlendirmeleri açısından Hgb, MCV, RDW ve ESH gibi basit tetkiklerin yeterli olabileceği görüldü.
Özet (Çeviri)
VII SUMMARY This study was carried out in 1004 children, with an age range of 6 months to 6 years, who were admitted to Pediatrics Outpatient Department, Medical Faculty, Atatürk University, Erzurum, in order to determine the prevalence and etiology of anemia among the children residing in Erzurum. In our study, the hemoglobin values, obtained from the previous study done in the healthy children with the same age group in Erzurum, were taken as the reference values. Anemia cases comprised 14.7% of the study group. Iron deficiency anemia was detected at a rate of 6.5% when hemoglobin, serum iron level and transferrin saturation values, obtained at admission, were taken as the criteria. The rate of iron deficiency cases without anemia was 29.8%. The cases were evaluated as having acute inflammation when erythrocyte sedimentation rate was higher than 20 mm/hour. Thus, the cause of anemia was only acute inflammation in 4.6% of cases. On the other hand, 3.2% had both acute inflammation and iron deficiency, p-thalassemia trait was detected in 2 cases. There was not any significant relationship between hemoglobin levels with the education levels and malnutrition. All the cases were divided into 3 groups on the basis of hemoglobin, MCV, RDW and ESR obtained at admission. Those having decreased hemoglobin and MCV, increased RDW, and normal ESR values were evaluated as probable iron deficiency anemia and empirical iron therapy was started. Those with high ESR and low hemoglobin values were evaluated as having anemia of acute inflammation, and no hematinic therapy was given. These two groups were reevaluated after one month, and significant increases in hemoglobin levels were observed in both groups. As a conclusion, it was found that significant number of cases who admitted to pediatric outpatient department were having iron deficiency, about a quarter of iron deficient cases had anemia. It was revealed that the second most common cause of anemia was acute inflammation. It was also claimed that some basic tests such as hemoglobin, MCV, RDW and ESR could be enough for the initial evaluation of anemic patient in pediatric population.