Broyler yemlerinde mangan ilavesinin serum protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum konsantrasyonları ve alkali fosfotaz aktivitesi üzerine etkisi
Effects of dietary manganese supplementation on serum protein, calcium, phosphorus, magnesium concentrations and alkaline phosphatase activity in broilers
- Tez No: 111892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA UYANIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mangan, Performans, Serum Parametreleri, Broyler
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Broyler Yemlerine Mangan İlavesinin Serum Protein, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum Konsantrasyonları ve Alkali Fosfataz Âklivitesi Üzerine Etkisi Bu çalışmada, çeşitli düzeylerde MnS04 ve MnO2'in broylerlerde yem tüketimi, canlı ağırlık kazancı ve serum total protein, albumin, globulin, kalsiyum, inorganik fosfor, magnezyum düzeyleri, albumin/globulin oranı ve alkali fosfataz aktivitesine etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Yüzaltmışsekiz adet günlük Ross PM3 civciv her grupta eşit sayıda dişi ve erkekten oluşan 24'er hayvan olacak şekilde 7 gruba ayrıldı. Kontrol grubu bazal rasyonla, deneme gruplar ı MnSO4.-H2O ve MnO2 formlarından sağlanan 100, 250 ve 500 mg/kg Mn ilave edilen bazal rasyonla beslendi. Denemenin 15., 30. ve 42. günlerinde hayvanların canlı ağırlıkları tartıldı ve serum total protein, albumin, globulin, kalsiyum, inorganik fosfor mag nezyum düzeyleri ve alkali fosfataz aktiviteleri ölçümü için kan örnekleri alındı. Haftalık yem tüketimi kayıtları tutuldu. Kontrol grubuna göre 100 mg/kg MnSO4 ilaveli yemle beslenen grupta yem tüketiminde fark saptanmazken, yüksek dozlarda MnS04 ve Mn02 sırasıyla % 5. 10 ve % 6.65'İere varan azalmalara yol açtı. Canlı ağırlık kazancında sadece 15. gündeki azalma istatistiki önemde bulundu. Serum total protein düzeyinde 15. gündeki yükselme dışında gruplar arasında istatistiki önemde fark olmazken, albumin düzeyi ve albumin/globulin oranı tüm örnekleme dönemlerinde düştü. Kalsiyum düzeyi, sadece 42. günde 500 mg/kg MnSO4 verilen grupta düştü. Serum inorganik fosfor düzeyi MnSO4 verilenlerde yükselirken Mn()2 verilenlerde salınımlar gösterdi. Magnezyum düzeyinde artış saptanırken alkali fofataz aktiviteleri etkilenmedi. Sonuç olarak, broyler yemlerine MnS04.H20 ve MnO2'den sağlanan 100, 250 ve 500 mg/kg Mn ilavesinin yem tüketiminin azalmasına bağlı olarak canlı ağırlık kaz ancını baskılayabileceği ve protein ve mineral metabolizmalarını etkileyebileceğ i kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Effects of Üietary Manganese Supplementation on Serum Protein, Calcium, Phosphorus, Magncsiam Concentrations and Alkaline Phosphatase Activity in Broilers The purpose of this study was to determine the effects of various levels of Mh.'-'')4 and MnQ2 on food consumption, weight gain and serum total protein, albumin, gloîe-.'h, calcium, phosphorus, magnesium levels albumin/globulin ratio and alkaline phosph:. '-c aou7!ty. One-hundred-sixty-cight oBe-day-oId Ross PM3 chicks were devided into 7 gn.-.-;; e A chick each. Control group fed basal diet and treatment groups fed ba«i' ','-i s. >\. demented with 100, 250 and 500 mg/kg Mn from either MnS04.H20 or Mn02 On '.'» 15. 30 and 42 of the experiment, animals were weighed and blood samples were coîi< d for crura total protein, albumin, globulin, calcium, phosphorus, magnesium, and aP. !,s«c p*,“t :p'uitase analysis. Feed consumption were recorded weekly interval. No significant differences were determined between control and 100 mg/kg 'n supplemented diet fed group while reductions up to 5.10 % and 6.65 % were dctern t! with the high levels of Mn in MnS04 and MnOa supplemented diet fed groups respecth - î«. The decrease in weight gain on day 15 was statistically significant. There was no statist ”iy significant differences between groups except the increase on day 15 in serum total p.- ; u levels, albumin levels and plbiunin/globuhn ratio significantly decreased in all sampling '*?“ - 's of MnSCXj and MiiO-; may depress weight gain due to decreases in food consul r }!fec; protein, and mineral ractebolisms. V ?_, x'”Jonht Mangaoûsc, ferfiwrrsence, Serum Parameters, Broiler