Stem hücre naklinde mobilizasyon ve nakil sonrasında CD34+stem hücrelerin homing reseptör (CXCR4) ekspresyonları ve stromal derived factor-1 (SDF-1) plazma düzeylerinin değerlendirilmesi
The evaluation of the plasma levels of stromal cell derived factor-1 (SDF-1) and the expression of CD34+stem cell homing receptor (CXCR4) in stem cell cell transplantation after the mobilization process
- Tez No: 111893
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KANSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CD34+ hematopoietik stem hücre, CXCR4+ kemokin reseptörü, homing, CD34+ hematopoietic stem cell, CXCR4+ chemokine receptor, homing
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
iii ÖZET Çağlar, M., Stem hücre naklinde mobilizasyon ve nakil sonrasında CD34+ stem hücrelerin homing reseptör (CXCR4) ekspresyonları ve stromal derived factor-1 (SDF-1) plazma düzeylerinin değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kanser Biyokimyası Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2002. Hematopoietik stem hücre transplantasyonu hematolojik malignansili ve solid tümörlü hastalarda, yüksek doz kemoterapi ve radyoterapiyi desteklemek amacıyla uygulanmaktadır. Son zamanlarda SDF-1, kemokinler ve CXCR4 kemokin reseptörleri“homing”sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, otolog ve mini-allojenik nakil hastalarında premobilizasyon, postmobilizasyon ve engraftment CXCR-4 kemokin reseptör ekspresyonlarının incelenmesi ve SDF-1 plazma düzeylerinin araştırılması amaçlandı. %CD34+, %CXCR4+ ve %CD34+/CXCR4+ hücre ekspresyonları akım sitometri yöntemi ile ölçüldü. SDF-1 plazma düzeyleri ELISA yöntemi ile analiz edildi. Premobilizasyon, postmobilizasyon ve engraftment WBC değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi (p=0.001). Premobilizasyon ile engraftment (p=0.013) ve postmobilizasyon ile engraftment (p=0.010) %CXCR4 ekspresyon değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Premobilizasyon ile postmobilizasyon (p=0.001) ve postmobilizasyon ile engraftment (p=0.002) SDF-1 plazma düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edildi. Postmobilizasyon %CXCR4+ kemokin reseptör ekspresyonunun önemli derecede artış gösterdiği tespit edildi. %CD34+/CXCR4+ ekspresyonlarında premobilizasyon, postmobilizasyon ve engraftment aşamalarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Konuyla ilgili daha ileriki dönemlerde yapılacak olan diğer çalışmalar bizlere daha detaylı bilgi verecektir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Çağlar, M., The evaluation of the plasma levels of stromal cell derived factor-1 (SDF-1) and the expression of CD34+ stem cell homing receptor (CXCR4) in stem cell transplantation after the mobilization process. Hacettepe University Health Sciences Institute MSc Thesis in Cancer Biochemistry, Ankara, 2002. Hematopoietic stem cell transplantation is widely used to support high-dose chemotherapy and radiotherapy in patients with hematological malignancies and/or solid tumors. Recently, SDF-1 chemokines and CXCR4 chemokine receptors have been observed to play an important role in the“homing”process. This study evaluated premobilization, postmobilization and engraftment of %CD34+, %CXCR4+, %CD34+/CXCR4+ co-expression and SDF-1 plazma levels in autologous and mini-allogeneic transplantation patients. In this study, %CD34+, %CXCR4+ and %CD34+/CXCR4+ cells expression were measured by flow cytometry. SDF-1 plasma levels were analized by using ELISA methods. The results from this study showed that there was a significant correlation between premobilization, postmobilization and engraftment WBC counts (p=0.001). It was also observed that there was a correlation between premobilization and engraftment of the %CXCR4 expression (p=0.013) levels. There was a significant correlation between postmobilization and engraftment of the %CXCR4 expression (p=0.010) ratio. Between premobilization and postmobilization (p=0.001), between postmobilization and engraftment (p=0.002), the SDF-1 plasma levels were also found to be statistically significant. No statistically significant differences were observed between the premobilization, postmobilization and engraftment of the %CD34+/CXCR4+ co-expression levels. At the time of engraftment, the SDF-1 plasma levels were dramatically increased. Further studies can give us more detailed information.