Çukurova Bölgesinde koroner arter hastalığının lipoprotein (a) , homosistein ve yüksek duyarlılıklı C - reaktif protein ile ilişkisi
The Relation between coronary artery disease and lipoprotein (a) , homocysteine and high sensitive C - reactive protein
  1. Tez No: 111896
  2. Yazar: HALE TOYAKSİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDULLAH TULİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Coronary Artery Disease, Lp (a), Homocysteine, hs-CRP IX
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZET ÇUKUROVA BÖLGESİ'NDE KORONER ARTER HASTALIĞININ LIPOPROTEIN (a), HOMOSİSTEİN VE YÜKSEK DUYARLILIKLI C-REAKTİF PROTEİN İLE İLİŞKİSİ Ölüm nedenlerinin başında yer alan KAH'nin en sık görülen nedeni etyopatogenezinde çevresel ve genetik etmenlerin rol aldığı aterosklerozdur. Son yıllarda, klasik risk etmenleri yanında, tartışmalı olan risk etmenleri ön plana çıkmıştır. Bu çalışma Çukurova Bölgesi'nde KAH'nin; tartışmalı risk etmenlerinden olan Lp (a), homosistein ve hs-CRP ile olan ilişkisini araştırmak amacıyla yapıldı. İkiyüz yirmiüç kişilik çalışma grubumuzun koroner anjiografi sonucuna göre belirlenen 85 bireyi kontrol grubunu, 138 bireyi ise hasta grubu oluşturmuştur. Bu bireylerin AKŞ ve lipit parametreleri yanında Lp (a), homosistein ve hs-CRP düzeyi bakılmıştır. Lp (a) düzeyi immünotürbidimetrik yöntem, homosistein düzeyi floresan polarizasyon immunoessey (FPIA) ve hs-CRP düzeyine ise immunonefelometrik yöntemle ölçülmüştür. AKŞ ve lipit parametreleri (LDL-K hariç) enzimatik yöntemlerle ölçülmüş olup LDL-K düzeyi ise friedewald formülü ile hesaplanarak elde edilmiştir. AKŞ ve lipit parametreleri; hasta grupta, kontrol grubuna göre HDL-K dışında artmış bulundu. HDL-K düzeyinde anlamlı bir azalma bulunmadı (p 0,238). Sonuçlara baktığımızda Lp (a), homosistein ve hs-CRP düzeylerinin; hasta grubunda, kontrol grubuna göre oldukça artmış olduğu bulunmuştur (sırasıyla p 0,000; p 0,000; p 0,000). Lp (a) için eşik değeri 40,5 mg/dL olarak alındığında duyarlılık %62, özgüllük %82 olarak hesaplandı. Homosistein için eşik değeri 13,5 umol/L alındığı zaman duyarlılık %59, özgüllük %79 olarak tespit edildi. hs-CRP için eşik değeri 2,0 mg/L olarak alınınca özgüllük %79, duyarlılık %58 olarak tespit edilmiştir. Bu eşik değerlerine göre; üstünde olan bireylerde KAH riski Lp (a) için 16,3 kat, homosistein için 6,4 kat, hs-CRP içinde 6,6 kat artmaktaydı. Anahtar Sözcükler : Koroner Arter Hastalığı, Lp (a), Homosistein, hs-CRP v
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE RELATION BETWEEN CORONARY ARTERY DISEASE AND LIPOPROTEIN (a), HOMOCYSTEINE AND HIGH SENSITIVE C-REACTIVE PROTEIN Coronary artery disease(CAD), the major cause of death, is due to atherosclerosis which is caused by several environmental and genetic factors. In the recent years, several novel risk factors are described which are still debatable beordes the classical risk factors. In this study, the relation between CAD and some of these debatable risk factors namely Lp (a), homocysteine and hs-CRP are investigated in the Çukurova region. A total of 223 patients (85 control and 138 patient group) are included to the study according to their coronary angiographic results. Lp (a), homocysteine and hs-CRP levels are measured by immunoturbidometric, flourescent polarization immunoassay and nefelometric methods respectively as well as the fasting glucose and lipid parameters. Fasting glucose and lipid parameters, except LDL-C, are determined by enzymatic-colourimetric methods and the LDL-C levels are calculated by the Frieldwald's formula. Fasting glucose and the lipid parameters except for the HDL-C were significantly elevated in the patient group compared by the control group. HDL-C levels were not signicantly reduced (p 0.238). Lp (a), homocysteine and hs-CRP levels of the patient group were significantly elevated when compared with the control group (respectively, p 0.000; p 0.000; p 0.000) The diagnostic sensitivity and specificity of Lp (a) is calculated as 62% and 82% respectively with a cut-off value of 40.5 mg/dL. Homocysteine had a sensitivity of 59% and specificity of 79% when cut-off value was 13.5 umol/L. Finally the sensitivity of hs-CRP was 79% and the specificity was 58% with a cut-off value of 2.0 mg/dL. The risk of having a CHD is calculated to be increased by 16.3 fold for Lp (a), 6.4 fold for homocysteine and 6.6 fold for hs-CRP when the values exceeds the respective cut-off levels.