Travma sonrası hastalarda serum interlökin-6 (IL-6) ve C-reaktif protein (CRP) düzeyleri
Serum IL-6 and CRP levels in the patients after trauma
- Tez No: 111914
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TEVFİK NOYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Travma, CRP ve IL-6 36, Trauma, IL-6 and CRP 37
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Karakaya, C. Travma Sonrası Hastalarda Serum IL-6 ve CRP Düzeyleri, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Van-2001. Bu çalışmada, kemik kırıklarına bağlı olarak gelişen travmada, serum sitokin ve akut faz yanıtta oluşacak değişimlerin gözlemlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla femur ve tibia kırığı tanısı konmuş 21 hastada, travma sonrası 6., 24. ve 48. saatte serum IL-6 ve CRP seviyesinin ölçümü gerçekleştirilmiştir. Serum IL-6 düzeyleri kemillümensans yöntemle; CRP düzeyleri ise nefolometrik yöntemle tayin edilmiştir. Serum IL-6 düzeyi travma sonrası 24. saatte en yüksek düzeyine erişmiş ve 48. saatte gözlemlenen değer 6. saatte gözlemlenen değerin altına düştüğü saptanmıştır. İstatiksel açıdan 24. saat IL-6 seviyesi, 6. saat IL-6 seviyesine göre anlamlı artış gösterirken (p< 0.001), 48. saat IL-6 seviyesi, 6. saat IL-6 seviyesine göre anlamlı azalış göstermiştir (p< 0.001). Serum CRP düzeyi ise travma sonrası 48. saatte en yüksek seviyeye ulaşmıştır. İstatistiksel açıdan 24. ve 48. saat CRP seviyesi, 6. saat CRP seviyesine göre anlamlı artış göstermiştir (p< 0.001). Bu sonuçlar, IL-6 seviyesinin travmadan sonraki ilk 24 saatte ölçümünün, travmaya bağlı olarak oluşan doku hasarının tahmininde faydalı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Karakaya, C. Serum IL-6 and CRP levels in the Patients After Trauma, University of Yuzuncu Yıl, Health Science Van-2001. In this study it is aimed to observe the changes that will occur in the serum cytokine and acute phase response developing based on bone fracture trauma. That is why on the 21 patient diagnosed with femur and tibia bone fracture has been measured serum IL-6 and CRP levels during the 6th, 24th and 48th hours. Serum IL-6 levels were measured by Chemiluminescent and CRP levels by Nephelometer. After trauma IL-6 serum level was measured at the highest rank at the 24l hour and found out that the rank of at the 48th hour decreased less than the 6th hour. Statistically the level of IL-6 at the 24th hour occurred a meaningful increase than the 6th hour IL-6 level (p< 0.001), and a decrease at the 48th hour (p< 0.001). On the other hand, serum CRP level reached to the highest level after trauma at the 48th hour. Statistically the 24th and 48th hour compared to the 6th hour (p< 0.001). Statistically the 24th and 48th hour CRP serum level showed a meaningful increase These results make the measured IL-6 level after trauma at the 24th hour helpful to estimating the tissue defeats occuring based on trauma.