Lityum tedavisi gören ve görmeyen bipolar affektif bozukluk tanısı konulmuş hastaların eritrositlerinde superoksit dismutaz ve katalaz düzeylerinin incelenmesi
Investigation of erythrocyte SOD and CAT levels of patients with bipolar affective disorder treated with or without lithium
- Tez No: 111929
- Danışmanlar: PROF.DR. ASLAN OĞUZ, PROF.DR. K. MUZAFFER ÜSTDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar affektif bozukluk, SOD, CAT, lityum tedavisi, Bipolar affective disorder, SOD, CAT, lithium treatment
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Lityum Tedavisi Gören ve Görmeyen Bipolar Affektif Bozukluk Tanısı Konulmuş Hastaların Eritrositlerinde Superoksit Dismutaz ve Katalaz Düzeylerinin İncelenmesi Bu çalışmada 40 bipolar affektif bozukluklu hasta ile 20 gönüllü sağlıklı kişi çalışma gruplarını oluşturdu. Hasta grubu da lityum tedavisi alıp almadığına göre 20'şer kişilik iki alt gruba ayrıldı. Bu şekilde gerek hastalıktaki eritrosit antioksidan enzimlerinin (SOD, CAT) gerekse lityumun bu antioksidan enzimlere etkisinin olup olmadığı araştırıldı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında eritrosit SOD seviyesinin lityum kullanmayan hasta grubunda daha düşük olduğu, lityum kullananlarda ise eritrosit SOD seviyesinin hem lityum kullanmayan hasta grubundan hem de sağlıklı gruptan daha yüksek olduğu gözlendi. Ayrıca lityum kullanan ve kullanmayan hasta gruplarının eritrosit CAT seviyelerinin birbirine yakın olduğu, buna karşılık sağlıklı gruba göre artmış olduğu gözlendi. Sonuç olarak bipolar affektif bozuklukta eritrosit SOD seviyesinin düştüğü, lityum tedavisi sonucunda eritrosit SOD seviyesinin yükseldiği, buna karşılık hastalık nedeniyle eritrosit CAT seviyesinin yükselmesine rağmen lityum tedavisinden etkilenmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Erythrocyte SOD and CAT Leves of Patients with Bipolar Affective Disorder Treated with or Without Lithium In this study erythrocyte SOD and CAT levels of patients with bipolar affective disorder treated with or without lithium and healty controls were investigated patients consisted of 40 subjects and controls consisted of 20 subjects. Erythrocyte SOD of the patients, who were taken no lithium treatment, was significantly lower than those of controls. However erythrocyte SOD of patients, who were taken lithium treatment, was significantly increased compared to both these of controls and patients who were not treated with lithium. In addition CAT levels of patients who were either taken lithium treatment or not, we found similar to each other, but we found higher than those of controls. Our results show that significant decrease in erythrocyte SOD level of patients with bipolar affective disorder and lithium treatment was clearly increased the SOD level. On the other hand although CAT activity of the patients was clearly increased, lithium treatment showed no alteration in erythrocyte CAT activity.