Gebelik döneminde görsel uyarılmış potansiyeller
- Tez No: 111948
- Danışmanlar: PROF.DR. MUSA K. ONAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Görsel uyarılmış potansiyeller, gebelik, östrojen, progesteron. m, Visual evoked potentials, pregnancy, estrogen, progesteron. IV
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Pattern reversal görsel uyarılmış potansiyeller (PRGUP), görme yollarının fonksiyonu ve bütünlüğü hakkında bilgi veren bir uyarılmış potansiyel incelemesidir. Optik ve nörolojik patolojilerin belirlenmesinde P100 dalgasının klinik önemi daha önceki çalışmalarda da bildirilmiştir. PRGUP latansları kadınlarda daha kısa, amplitüdleri ise daha geniş olarak bulunmuştur. Bu farklılıktan endokrinolojik faktörlerin sorumlu olduğu ileri sürülmüştür. Bu farklılık hormonal faktörler sonucunda meydana geliyor ise, gonadal hormonları serum ve beyin omurilik sıvısında normalinden 10 kattan daha fazla arttığı gebelik döneminde de benzer değişikliklerin olması beklenir. Bu düşünce ile 60 sağlıklı gebe (her trimesterden 20 gebe) ile reprodüktif çağda bulunan, gebe olmayan 50 sağlıklı gönüllünün monooküler PRGUP değerleri ve kayıtların yapıldığı gün plazma östrojen ve progesteron düzeyleri incelendi. Ortalama P100 latansları gebelerde daha kısa bulunmasına karşın (p0,05). Plazma östrojen seviyeleri ile latanslar arasında negatif korelasyon saptandı. Östrojen ölçümlerinin en yüksek düzeye ulaştığı üçüncü trimesterde latansların diğer gruplardan daha kısa olduğu saptandı. Bu sonuçlar, gonadal hormonların PRGUP oluşumunda önemli faktörler olabileceğini görüşünü desteklemektedir. Özellikle östrojenin en yüksek düzeye ulaştığı dönemlerde latanslardaki kısalmanın belirgin olması, bu hormonun görme yollarında nörotransmisyonu artırarak iletimi hızlandırdığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Pattern reversal evoked potentials (PR VEP) provide information regarding sensory function and integrity of the visual system. The clinical utility of the P100 wave for diagnosis of optic and neurological pathology is well established. The latencies of the PR VEP are shorter and amplitudes are larger in women than in man. It has been postulated that these differences are due to the endocrine factors. If the hormonal factors affect the generation of PR VEP it might be expected that further differences would be seen during pregnancy, when levels of sex steroids both in serum and cerebrospinal fluid may be 10 or more times those in the nonpregnant state. In the light of this knowledge we studied monoocular PR VEP in both eyes of 60 healthy pregnant women (20 pregnant women each trimester) and 50 healthy nonpregnant women were in the reproductive age. Estrogen and progesteron levels in the plasma were determined on the day of PR VEP recording. Although mean P100 latencies of pregnant women were shorter than mean P100 latency of nonpregnant women (p0.05). There was negative correlations between plasma estrogen concentrations and latencies. The mean PR VEP latencies recorded during the third trimester when estrogen levels rises maximum concentrations, were shorter than other groups. According to these results, sex steroids seemed to affect the generation of PR VEP. The significant decrease in PR VEP latencies when estrogen levels reached maximum concentrations was thought to be due to the facilitating effect of estrogen on neural transmission of the visual pathways.