Bacterial adhesion to solid surface and its prevention by the application of silver
Bakterilerin katı yüzeylere tutunması ve gümüş uygulanması ile önlenmesi
- Tez No: 112051
- Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ ALTINTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriyel yapışma, bakteriyel sayma, dezenfeksiyon, kolloida gümüş, hijyenik ceramik, Bacterial adhesion, bacterial counting, disinfection, colloidal silver, hygienic ceramic
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
VI bakterilerin kati yüzeylere tutnmasi ve gumuş uygulanması ile önlenmesi ÖZET Gümüşün, farklı biçimler altında, reaktörler, borular, filtreler, tibbi cihazlar, biyomedikal malzemeler, endüstiyel, sıhhi tesisat ve biyomedikal alanlarda kullanılan akışkan ortam, karışım ve katı malzemelerden bakteri ve diğer mikroorganizmalar artı İmasında etkin bir rol oynadığı ispatlamıştır. Gümüş farklı biçimlerinin antimikrobik uygulamalarının etkinliği, bu biçimlerin doğasına, bu uygulama yöntemlerine ve uygulama alanına bağlıdır. Bu tezin başlıca amacı, elektro-kolloidal gümüş, gümüş nitrat, gümüş sulfadiyazin, ve gümüş iyonlarıyla doyurulmuş antimikrobik seramik gibi değişik biçimlerdeki antibakteriyel gümüş vasıtasıyla, katı yüzey ve akışkan asılılarda bakteriyel büyümeyi önleyen uygulamaları içerer deneysel çalışma sunmaktır. Bakteriyel büyüme, yaşayabilen bakteriyel agar levhası, sayımı ve asılılardaki bulanıklığın gözlemelenmesiyle algılanır. Deneysel sonuçlar, akışkan asılıların dezenfektesinde elektro-kolloidal antimikrobik etkisin kullanılmış diğer gümüş türlerine nazaran üstünlüğünü göstermiştir. Bu çalışmada, gümüş iyonlarıyla doyurulmuş hijyenik seramiklerin antibakteriyel özelliklerinin kuvvetli ve kalıcı olduğu da gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Silver, under different forms, has been proved effective for the elimination of bacteria and other microorganisms from liquid mediums, solutions and solid materials used in industrial, sanitary, and biomedical fields, such as reactors, pipes, filters, medical devices, biomaterials, etc. The effectiveness of different forms of silver antimicrobial application depends on the nature of these forms, the methods of application, and the field of application. The main objective of the thesis is to present a theoretical and experimental studies involving bacterial growth in liquid suspensions and solid surfaces and its prevention (disinfection) by different application of different forms of antibacterial silver: electro-colloidal silver, silver nitrate, silver sulfadiazine, and antimicrobial ceramics impregnated with silver ions. Bacterial growth is detected by viable bacterial agar plate counting and by observation of turbidity in suspensions. The experimental results showed superiority of the antimicrobial effect electro-colloidal silver over other used forms of silver used to disinfect liquid suspension. It was also shown that the antibacterial properties of the hygienic ceramics impregnated with silver ions were strong and durable.