Evoked potentials in volatile substance abusers
Uçucu madde kullananlarda uyarılmış gerilimler
  1. Tez No: 112067
  2. Yazar: NİLGÜN KARA UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ÖZCAN GÜLÇÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Uyarılmış gerilimler, uçucu madde bağımlılığı, nörolojik hasar, Evoked potentials, volatile substance abuse, neurologic impairment
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
UÇUCU MADDE KULLANANLARDA UYARILMIŞ GERİLİMLER ÖZET Organik solventler (özellikle toluen) lipitte çözünebilirliği sayesinde nöronların ve glial hücrelerin membran lipitlerini etkiler ve insanlarda ve hayvanlarda merkezi sinir sistemi fonksiyonlarında bozulmalara ve nörolojik harabiyete neden olur. Kavramayla ilgili, beyincik ve piramidal hasar, periferik nöropati, optik atrofi, sensorinöral işitme kaybı meydana gelebilir. Bu çalışmanın temel amacı, genç uçucu madde bağımlılarında uyarılma potansiyellerindeki olası değişiklikleri saptamak ve kinik öncesi nörolojik hasarın tespitinde uyarılma potansiyellerinin erken objektif bir belirleyici olup olmadıklarını göstermekti. Bu amaçla, uçucu madde (özellikle toluen) bağımlısı on kişilik bir grup, yaş ve cins bakımından benzer dokuz kişilik sağlıklı bir kontrol grubuyla görsel uyarılmış gerilimler (GUG), beyin sapı işitsel uyarılmış gerilimler (BİUG), somatosensoriyel uyarılmış gerilimler (SUG) ve kognitif uyarılmış gerilimleri (KUG) ölçülerek karşılaştırıldı. Toluen bağımlılarının ortalama yaşı 15.5±1.26 ve ortalama toluen kullanım süresi 4.35±2.26 yıl idi. Her iki grupta da klinik olarak nörolojik anormal bulgu görülmedi.İki grubun GUG, SUG, KUG ölçüm sonuçlan istatistiksel olarak benzerdi (p>0.05). Fakat toluen bağımlısı grupta bazı BİUG anormallikleri görüldü. Sağ kulak uyarımı BİUG ölçümünde m ve V dalgalarının latanslannın uzadığı saptandı (p=0.05 ve p=0.04, sırasıyla). Daha fazla testlerle de desteklenmesi gereken bu bulgular, (i) toluene bağlı nörolojik toksisitenin ilk önce beyin sapından başladığına ve (ii) uyarılmış gerilim ölçümlerinin klinik öncesi nörolojik hasarlar için erken bir belirleyici olarak kullanılabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
IV EVOKED POTENTIALS IN VOLATILE SUBSTANCE ABUSERS ABSTRACT Organic solvents (especially toluene) affect the membrane lipids of neurons and glial cells because of their liposolubility; causing central nervous system dysfunction and neurological impairments in humans and in animals exposed to these solvents. Cognitive, cerebellar and pyramidal damage, peripheric neuropathy, optic atrophy, sensorineural hearing loss may occur. The basic objective of the present study has been to determine possible alterations of evoked potentials in young volatile substance abusers and to show whether evoked potentials might serve as an objective marker of early neurological damage. For this purpose, a volatile substance (mainly toluene) abuser group which consists of 10 individuals was compared with an age and sex matched healthy group consisting of 9 individuals using visual evoked potential (VEP), somatosensory evoked potential (SEP), brain stem auditory evoked potential (BAEP), and event related (cognitive) potential (ERP) recordings. The mean age of the toluene abuser group was 15.50 ±1.26 and the mean exposure time was 435+2.26 years. Clinical neurological abnormalities were not seen in both of the groups. All VEP, SEP, and ERP recordings were found to be statistically similar in the two groups (p>0.05). Nevertheless some BAEP abnormalities in the toluene abuser group were observed. It was found that the wave III and wave V latencies of the right ear were delayed (p= 0.05 and p= 0.04, respectively). These findings, which need to be supported by further tests, suggest that (i) the neurotoxicity of toluene begins first in the brain stem and that (ii) evoked potential recordings could indeed be used as an early marker of subclinic neurological disorders.