Atlas guided neurosurgery
Atlas güdümlü sinir cerrahisi
- Tez No: 112073
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMED ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı Tomografi (CT), Altas görüntüleri, Görüntü deformasyonu, atlas görüntüleri, bilgisayarlı tomografi görüntüleri, Computerised Tomography, Atlas Overlays, Image Deformation, 2-D deformations
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ATLAS GUDUMLU SINIR CERRAHİSİ ÖZET Bu çalışmada, sinir cerrahisinde ameliyat öncesi hedef tespiti amacıyla kullanılacak bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Program atlas görüntülerini belli bir hastanın anatomisine uyacak şekilde bozar. CT görüntülerinin atlas görüntüleri ile birleştirilmesi ilk adımdır. ACTR içinde tanımlanmış olan işlevler kullanıcıya her yöndeki CT görüntüleri içinde hareket etme, detaylama yapma, detaylama içinde gezinme olanağı sağlarlar. Ayrıca atlas görüntülerini, sagital CT görüntüleri üzerinde anteriyor ve posteriyor comissura noktalarına göre hesaplanan yerlerine yerleştirir. Bu yerleştirme sırasında detaylama katsayısını göze almak gerekmez, çünki ACTR detaylama katsayısından bağımsız olarak işleyebilir. Görüntü deformasyonu için CT görüntüleri ve atlas görüntülerinden benzeşen noktalar (analog points) seçilmelidir. Bu görevi yerine getiren benzer sistemlerde gerekli olan CT konsolu üstünden ilgilenilen noktanın boyutlarının ölçülmesi zorunluluğu ortadan kalkmıştır. ACTR, üzerine görüntüler yüklendikten sonra 15 dakika içinde istenen bölgenin koordinatlarını verir.
Özet (Çeviri)
IV ATLAS GUIDED NEUROSURGERY ABSTRACT In this work, a computer interface is developed to deform atlas overlays, so as to make them fit to a certain case, namely a particular patient's anatomy for pre-operational target determination for neurosurgeries. The integration of CT images with atlas overlays is the first achievement. Secondly, the ACTR (Atlas-CT registrar) is equipped with many abilities to manipulate the overlays and CT images in all axial, sagittal and frontal views, namely, to zoom them, to span in the zoomed one, to scroll through atlas overlays and CT images, and to place the overlays on their proper locations on sagittal CT image. One of the most powerful features of ACTR is its independence to zooming factor during placing process of overlays onto sagittal CT image, which is done respect to coordinates of Anterior and posterior commissure. It is also independent of zooming factor during the selection of analog points from a zoomed CT image and an atlas overlay. Deformation is done by analog points with no necessity of the measurement of the dimensions of the region of interest on CT console or film or of modeling of the cortical surface of the patient like in earlier versions of such tools, and the utilization of a 2-D deformation fed by the coordinates of analog points. In terms of time, the system is able to calculate the coordinates of region of interest within a quarter of an hour with a great range of selection for region of interest.