Hypericum perforatum L. ekstresinin hyaluronik asit tabanlı jel formülasyonunun etkinliği üzerine etkilerinin İn Vitro koşullarda incelenmesi
Investigation of the effects of hypericum perforatum L. extract on the effectiveness of hyaluronic acid based gel formulation In Vitro conditions
  1. Tez No: 942312
  2. Yazar: İREM BEREKET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR KARAKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Formülasyon, Cilt, Mikrobiyal, Stabilite, Cilt Epitel Hücresi, Hyaluronik Asit, Hypericum perforatum L. Yağı, Franz Difüzyon, Deri Geçirgenlik, Formulation, Skin, Microbial, Stability, Skin Epithelial Cell, Hyaluronic Acid, Hypericum perforatum L. Oil, Franz Diffusion, Skin Permeability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Cilt vücudu dış etkenlere karşı koruma, ısı düzenleme, duyusal algı, nem düzenleme ve bazı metabolik süreçlerde yer alan önemli bir dokudur. 20'li yaşlardan itibaren reaktif oksijen türleri (ROS), DNA mutasyonları, telomer kısalmaları, hormonal değişiklikler, UV radyasyonu (UVR), sigara, kimyasallar ve travma gibi çevresel faktörlerin neden olduğu dış etkilerle cilt elastikiyetini kaybetmekte ve nem seviyesi azalmaktadır. Bu nedenle, cilt elastikiyetini artırmak ve cildi nemli tutmak için, cilde ve bağ dokusuna uygun bileşenler sağlamak ve cilde etkili bir şekilde nüfuz edebilecek en güvenli formülü seçmek önemlidir. Formülasyon kapsamında kullanılan mikro emülsiyon sistemleri şeffaf, termodinamik olarak kararlı ve topikal uygulamalarda, özellikle kişisel bakım ürünlerinde büyük potansiyele sahiptir. Son zamanlarda Hyaluronik Asit tabanlı formülasyonlar özellikle yüksek su tutabilme kapasitesinden dolayı (Kendi ağırlığının 1000 katı) cildin nemlendirilmesinde, cildin elastikiyetinin korunmasında etkisi ile önem kazanmaktadır. Ayrıca doğal bir antioksidan ve antimikrobiyal madde oluğundan cildin korunmasında önemli ölçüde etkilidir. Fakat formülasyonların ciltte etkisinin arttırılması için yardımcı maddelerle geliştirilmelidir. Hypericum perforatum L.. bitkisi içeriğindeki Flavonoidler ve Polifenollerle ciltteki iltihaplanmayı sitokin üretimini inhibe ederek azaltırken, hiperisin ile serbest radikallere karşı koruma sağlamakta ve cildin onarım sürecini destekleyerek yaşlanma sürecini de geciktirmektedir. Bu tez çalışmasının amacı Hyaluronik asit tabanlı jel formülasyonuna sarı kantaron yağının eklenmesiyle nemlendirici özellikli ürünlerin oluşturulması ve oluşturulan ürünlerin, mikrobiyal güvenliği ve akabinde cilt membran geçirgenliğinin belirlenmesidir. Önerilen proje kapsamında öncelikle Hypericum perforatum L.. bitkisi formülasyonlarda kullanım kolaylığı sebebiyle yağ bazlı ekstre formunda temin edilmiştir. Ardından yardımcı bileşenler kullanılarak hyaluronik asit tabanlı jel (HA) formülasyonu oluşturulmuştur. Oluşturulan formülasyona Hypericum perforatum L.. yağı eklenerek Hyaluronik Asit-Hypericum perforatum L.. kompleks jel (HAHP) formülasyonu oluşturulmuştur. Elde edilen HAHP ve HA formülasyonlarından ürün güvenliğini belirlemek için mikrobiyal analizleri yapılarak Toplam Bakteri Sayımı, Salmonella ve Staphylococcus aereus, E. Coli ve Koliform mikroorganizmalarının varlığı test edilmiştir. Mikrobiyal analiz sonrası ürünlerde koruyucu etkinlik testi uygulanmıştır. Ardından HA ve HAHP formülasyonları 25 °C ve 45 °C, %60 nem aralığında 60 gün stabilite testine tabi tutulmuştur. Daha sonra HA ve HAHP formülasyonunun cilt yüzeyindeki in vitro deri geçirgenliği Franz Difüzyon Hücre yöntemi kullanılarak karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Hyaluronik asit tabanlı jel formülasyonu, belirlenen formül nominal miktarlarınca uygulandığında HA ve HAHP ürünü jel formuna dönüşmüştür. HA ve HAHP ürünlerinin mikrobiyal analizleri sonucu HA için toplam mikroorganizma sayımı 18 kob/gr , toplam küf ve maya sayımı: 11 kob/gr Staphylococcus aereus: 1 kob/gr Eshericia coli ve Koliform: 2 kob/gr , Salmonella: 0 kob/gr ve Candida albicans : 0 kob/gr olarak bulundu. HAHP için toplam mikroorganizma sayımı 11 kob/gr , toplam küf ve maya sayımı: 5 kob/gr Staphylococcus aereus: 1 kob/gr Eshericia coli ve Koliform: 0 kob/gr , Salmonella: 0 kob/gr ve Candida albicans : 0 kob/gr olarak bulundu. Koruyucu etkinlik test sonuçlarına göre HAHP'nin formülasyonunda yer alan Hypericum Perforatum' un antimikrobiyal etkisinden de yararlanılmış olup HA ürününe kıyasla % 12,5 logaritmik azalmayla sonuçlandığı ve etkinliğinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ürünlerin 60 gün stabilite sonuçlarına göre belirlenen kabul limitlerinde olduğu ve fiziksel bir farklılık oluşmadığı görülmüştür. HA ve HAHP in vitro membran geçirgenlikleri sırası ile 5.22×10−8 mol/cm² ve 3,47×10−8 mol/cm² bulunmuştur. Tez çalışmasında elde edilecek bilgiler ve çıktılar Hyalüronik Asit tabanlı jellerin ve yağlarla kombine edilmiş formlarının cilt yüzeyinde nemlendirici ve in vitro cilt geçirgenliğine etkileri yanında mikrobiyal ve koruyucu etkinliği de karşılaştırılmalı olarak belirlenecektir. Aynı zamanda yapılan çalışma ciltte kullanılan jel formülasyonlar ile ilgili literatüre katkı sağlayacak ve bu konuda yapılacak diğer çalışmalar için literatürde yer alan eksik verilere ışık tutacaktır.
Özet (Çeviri)
The skin protects the body against external factors, regulates heat, sense perception, regulates moisture and is involved in some metabolic processes. Starting from the age of 20, the skin loses its elasticity and its moisture level decreases due to external effects caused by environmental factors such as reactive oxygen species (ROS), DNA mutations, telomere shortening, hormonal changes, UV radiation (UVR), smoking, chemicals and trauma. Therefore, in order to increase skin elasticity and keep the skin moist, it is important to provide components suitable for the skin and connective tissue and to choose the safest formula that can effectively penetrate the skin. The microemulsion systems used in the formulation are transparent, thermodynamically stable and have great potential in topical applications, especially in personal care products. Recently, Hyaluronic Acid-based formulations are significantly effective in moisturizing the skin, maintaining skin elasticity and being a natural antioxidant and antimicrobial substance, especially due to their high water retention capacity (1000 times their own weight). However, in order to develop formulations and increase their effect on the skin, they should be developed with excipients. Hypericum perforatum L.. plant reduces inflammation in the skin by inhibiting cytokine production with Flavonoids and Polyphenols in its content, while providing protection against free radicals with hypericin and delaying the aging process by supporting the skin repair process. The aim of this thesis is to create moisturizing products by adding St. John's Wort oil to the hyaluronic acid-based gel formulation and to determine the microbial safety and subsequent skin membrane permeability of the products created. Within the scope of the proposed project, firstly Hypericum perforatum L.. plant was provided in oil form due to its ease of use in formulations. Then, hyaluronic acid-based gel (HA) formulation was created using auxiliary components. Hypericum perforatum L.. oil was added to the created formulation and Hyaluronic Acid-Hypericum perforatum L. complex gel (HAHP) formulation was created. In order to determine the product safety of the obtained HAHP and HA formulations, microbial analyses were performed to determine the Total Bacteria Count, Salmonella and Staphylococcus Aereus, E. Coli and Coliform microorganisms. After the microbial analysis, a preservative efficacy test was applied to the products. Then, HA and HAHP formulations were subjected to a 60-day stability test at 25 °C and 45 °C, 60% humidity. Then, in vitro skin permeability of HA and HAHP formulation on the skin surface was comparatively analyzed using the Franz Diffusion Cell method. When the hyaluronic acid-based gel formulation was applied in nominal amounts of the determined formula, the HA and HAHP product turned into a gel form. As a result of microbial analysis of HA and HAHP products, total microorganism count for HA was found to be 18, total mold and yeast count: 11, Staphylococcus aereus: 1, Eschericia Coli and Coliform: 2, Salmonella: 0 and Candida Albicans: 0. For HAHP, total microorganism count was found to be 11, total mold and yeast count: 5, Staphylococcus aereus: 1, Eschericia coli and Coliform: 0, Salmonella: 0 and Candida albicans: 0. According to the preservative efficacy test results, the antimicrobial effect of Hypericum Perforatum in the formulation of HAHP was also utilized and it was determined that it resulted in a 12.5% logarithmic decrease compared to the HA product and its effectiveness was higher. According to the 60-day stability results of the products, it was observed that they were within the determined acceptance limits and no pHysical difference occurred. HA and HAHP in vitro membrane permeabilities were found to be 5.22×10−8 mol/cm² and 3.47×10−8 mol/cm², respectively. The information and outputs to be obtained within the scope of the project will enable the comparative determination of the moisturizing effect of Hyaluronic Acid-based gels and their forms combined with oils on the skin surface and the in vitro skin permeability, and will determine their microbial and protective effectiveness. We also believe that we have shed light on the missing data in the literature for other studies to be conducted on this subject.