An Information system for quality monitoring and improvement in obsestrics-a six sigma approach
Kadın doğumda kalitenin izlenmesi ve geliştirilmesi için bir bilgi sistemi-altı sigma yaklaşımı
- Tez No: 112187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALBERT GÜVENİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tıbbi Biyoloji, Obstetrics and Gynecology, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Kalite, Devamlı Kalite İyileştirme, Altı Sigma Yaklaşımı, Kadın Doğum
- Yıl: 2001
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
- Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
KADIN DOĞUMDA KALİTENİN İZLENMESİ VE GELİŞTİRİLMESİ İÇİN BİR BİLGİ SİSTEMİ - ALTI SIGMA YAKLAŞIMI ÖZET Genel olarak bu tezin amacı, Devamlı Kalite İyileştirme ve Tedavi Yollarının sağlık sektöründe Kadın Doğum Üzerine uygulamaktır. Değişik çalıkmalar ve belirteçler göstermiştir ki Türkiye'de, Kadın Doğum üzerine yapılması gerekli olan bir konudur.Bilinen standartlarla karşılaştırıldığında doğum hataları çok yüksektir (1996 yılı ölü doğan çocuk yüzdesi aynı yıl toplam ölümler içinde 42,2 %o 'dir, Sağlık Bakanlığı 1997 Ülke Raporu- 1997). Yüksek doğum hatalarına neden olan bir çok sebep bilinmektedir ve diğer hatalarda hasta karakteristikleri, uygun tedavi kaynaklarından yoksunluk, düşük eğitim seviyesi, standartlardan yoksunluktur. En iyi hasta tedavisini ve iyileştirmesini bulmak için, değişkenler - standartlardan farklılaşan şeyler - hakkında doğru bilgilere sahip olunması gereklidir.Bu değişkenler hasta değişkenleri (sosyoekonomik durum, pre-eklampsi, yaş,ağırlık,...) veya proses değişkenleri (sigara, alkol, yeterli tıbbi testler,...). Maalesef, bu değişkenler hakkında çok az şey bilinmektedir ve bu yüzden ölçme, iyileştirme ve test çevrimi devam ettirilmemiştir.Dahası Devamlı Kalite İyileştirme sağlayacak standart bir yazılım sistemi yoktur. Bu sorunları belirlemek amacı ile, ilk etapta Hamilelik süreci ve onunla ilgili değişkenler araştırılmıştır.Kaynak araştırması ve doktorlarla görüşmeler yapılmıştır.Daha sonra devamlı iyileştirme sistemi ve yazılımı gerçekleştirilmiştir. Sistem kalite seviyesinin izlenmesi, en yüksek değişkenlerin belirlenmesi, bunların doğum ağırlığı ve düşük sayılan gibi çıktıları nasıl etkilediğini gözlemlemek için tasarlanmıştır.Ayrıca Kadın Doğum için Hasta Kayıt Sistemi olarakta hizmet eder. Hamilelik Yazılımı, Kadın Doğum bölümlerinde klinik amaçlı kullanılmak üzere tasarlanmış, hamileler ve doğumlara ait bir veritabanıdır. Devamlı Kalite İyileştirme tekniğini kullanarak sağlık kalitesini iyileştiren bir araçtır. Borlan DelphiT Version 4.0 programlama dilinde yazılmış ve IBMT PC ve IBMT PC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Windows 95T veya üstü sürümleri altında çalışır.
Özet (Çeviri)
IV AN INFORMATION SYSTEM FOR QUALITY MONITORING AND IMPROVEMENT IN OBSTETRICS -A SIX SIGMA APPROACH ABSTRACT The broad objective of this thesis is to apply the continuous quality improvement and critical pathways techniques to the area of obstetrics in health care. Various studies and indicators show that obstetrics is one of the main areas that need to be addressed urgently in Turkey. Birth defects are quite high compared to known best standards (According to Country Report 1997, infant mortality rate in 1996 is 42.2 %o). Various reasons are known to produce high birth defects and other birth defects such as patient characteristics, lack of proper medical resources, poor education and lack of standard protocoles. In order to find the optimal patient care and improvements, one must have exact data on variances, that is anything deviating from the standard. These variances can be patient variances such as socio-economic status, pre eclampsia, age, weight, or process variances such as smoking, alcohol, neglected medical tests. Unfortunately, very little is known about these variances and the measurement, improvement and test cycle cannot be carried out. Furthermore, no standard software system is available to allow continuous improvement. In order to address these problems, first the pregnancy process and then the relevant variances have been investigated. Both literature survey and interviews with doctors have been carried out. Then a continuous improvement system and software have been developed. The system is designed to monitor the quality level, pinpoint the highest variances and how they affect the outcomes such as birth weight and abortion rates. It also serves as a patient record system for the obstetrician. Pregnancy Software was developed for clinical use in Obstetrics, as a database for pregnants and births.lt is a tool for improving health care quality using Continuous Quality Improvement technique. It was written in Borland DelphiT Version 4.0 and runs under the Microsoft Windows 95T or higher verisions on IBMT PC and IBMT PC compatible machines. Keywords : Quality, Continuous Quality Improvement, Six Sigma, Obstetrics