Van merkez ilçe cevizlerinin (Juglans regia L. ) seleksiyon yolu ile ıslahı ve yan dallarda verimlilik ile soğuklara karşı dayanım üzerine araştırmalar
Improvement through selections walnuts (Juglans regia L. ) grown in central Van province, their lateral fruit fulness and frost resistance
- Tez No: 112285
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TARIK YARILGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Juglans regia L, Islah, Seleksiyon, Yan Dallarda Verimlilik, Walnut, Juglans regia L, breeding, selection, flowering
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET VAN MERKEZ İLÇE CEVİZLERİNİN (Juglans regia L.) SELEKSİYON YOLU İLE ISLAHI VE YAN DALLARDA VERİMLİLİK İLE SOĞUKLARA KARŞI DAYANIM ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR BAŞAK, İbrahim Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: YardDoç. Dr. Tarık YARILGAÇ Eylül 2001, sayfa 52 Bu araştırma 1999-2000 yılları arasında Van Merkez İlçede tohumdan yetişmiş cevizler üzerinde yürütülmüştür. Birbirinden farklı genotiplere sahip ceviz ağaçları içinden 65 tipten meyve örneği alınarak değişik ıslah karekterleri incelenmiş, bunlardan 20 ceviz tipi seçilmiştir. Seçilen tiplerin meyve ağırlıkları 10.53-14.82 g, iç ağırlıkları 4.64-7.44 g, iç oranları % 43.03 - % 53.04 ve kabuk kalınlıkları 1.33-1.99 mm arasında değişmiştir. İncelenen tiplerin hiçbirisinde soğuk zararına rastlanılmamıştır. Seçilen tiplerde protandrous, protogynous ve homogamous çiçeklenme gibi farklı özellikler izlenmiştir. Tespit edilen tiplerin yan dallarda meyve verme oranı % 40-90 arasında belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPROVEMENT TAROUGH SELECTION WALNUTS (Juglans regia L.) GROWN IN CENTRAL VAN PROVINCE, THEIR LATERAL FRUIT FULNESS AND FROST RESISTANCE BAŞAK, Ibrahim MSc, Horticultural Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. Tank YARILGAÇ September 2001, pages 52 This selection study was carried out to determine promising walnut genotypes dvring 1999 and 2000 in Van. Fruit samples from 65 trees representing the population were investigated. As a result of investigation and evaluatins, 20 walnut genotypes among these were selected.The selected genotypes were nut weight between 10.53 g and 14.82 g kernel weight 4.64 -7.44 g, kernel ratio 43.03- 53.04% and shell thickness 1.33-1.99 mm. No frost damage was observed in all genotypes. Genotypes were determined as protandrous, protogynous and homogamous. Lateral fruit fulness of were between 40-90 %.