Observability and observers for nonlinear and switching systems
Doğrusal olmayan ve anahtarlamalı sistemler için gözlenebilirlik ve gözleyiciler
  1. Tez No: 112284
  2. Yazar: ERCAN SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER MORGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gözlenebilirlik, Gözleyiciler, Kaos eşzamanlaması, Kaotik kod- lama, Anahtarlamalı sistemler, Peryodik anahtarlama, Observability, Observers, Chaos synchronization, Chaotic encoding, Switch ing systems, Periodic switching
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET DOĞRUSAL OLMAYAN VE ANAHTARLAMALI SİSTEMLER İÇİN GÖZLENEBİLİRLİK VE, GÖZLEYİCİLER Ercan Solak Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Morgül Ağustos 2001 Kontrol teorisindeki temel problemlerden birisi doğrusal olmayan sistemlerin gözlene- bilirliği ve gözleyici tasarımıdır. Biz bu tezde bir kısım doğrusal olmayan ve anahtarla- malı sistem sınıflarının gözlenebilirliklerini ve buna bağlı gözleyici tasarımlarını çalıştık. Yüksek kazançlı gözleyicileri, kaos eşzamanlamasına, denetimine ve izlemesine uygun olacak şekilde uyarladık. Kaotik sistemler için sistem yapısına dair global sıkı koşulların gevşetilebileceğini gösterdik. Kaos eşzamanlaması ile gözleyiciler arasındaki yakın ilişkiden faydalanarak, üstel gözleyici kullanan gürbüz kestirim özellikli kaotik mesaj kodlama yöntemleri önerdik. Ayrıca Brunowsky kanonik şeklindeki sistemlerin yüksek kazanç gözleyicileri için kazançları ve geçici aşmaları düşüren özdeğer atama yöntemlerini gösterdik. Anahtarlamalı sistemlerin gözlenebilirliği konusunda, peryodik anahtarlama durumu için eşdeğer bir rank koşulu verdik ve bunu gözleyici tasarımında kullandık. Daha genel anahtarlama durumunda, anahtarlamalı sistemin gözlenebilirliğini bir fizibilite problemi olarak formüle ettik ve gözlenebilirliği belirlemek amacıyla tekrarlamak bir algoritma önerdik. Algoritma ayırdedilemez kümelerin tekrarlamak olarak küçültülmesine dayalıdır. Ayrıca anahtarlamalı sistemlerin kararlılığı üzerine bu alandakiVI kararlı sistem sınıflarını genişleten birkaç yeterli koşul ispatladık. Rasgele anahtarlama altında kararlılık ile dışbükey kümelerle tanımlanan normlar arasındaki ilişkiyi gösterdik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OBSERVABILITY AND OBSERVERS FOR NONLINEAR AND SWITCHING SYSTEMS - > Ercan Solak Ph.D. in Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ömer Morgül August 2001 One of the fundamental problems in control theory is the observability and observer construction for nonlinear systems. In this thesis we study the observability conditions for some classes of nonlinear and switching systems and related observer design methods. We adapt and modify high-gain observers to suit their application to observer-based chaos synchronization, control and tracking. We show that stringent global conditions on the system structure can be relaxed for chaotic systems. Using the close relation between chaos synchronization and observers, we provide chaotic message encoding schemes that incorporate exponential observers with robust message reconstruction properties. We also provide an eigenvalue assignment procedure to reduce gains and transient overshoots in high-gain observers for systems in Brunowsky canonical form. For the observability of discrete-time switching systems, we give an equivalence relation for the case of periodic switching, which in turn is used in observer construction. In the more general setting, we formulate the observability of switching systems as a feasibility problem and provide a recursive algorithm to determine the observability of a linear switching system. The algorithm relies on the recursive reduction of indistinguishable sets. We also prove some ivsufficiency conditions on the stability of switching systems, extending the stable classes provided by some existing results in the field. Relation between stability for arbitrary switching and the existence of norms defined by non-trivial convex sets is also shown.