Van ili merkez ilçede süpermarketlerde tüketicilerin satın alma davranışları
Purchase behaviors of consumers in shopping malls and supermarkets in center town of Van province
  1. Tez No: 418681
  2. Yazar: MUHSİN YEŞİLYOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Alışveriş merkezleri, Süpermarketler, Satın alma davranışı, Van ili, Shopping malls, Supermarkets, Purchasing behaviours, Van province
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma Van İli Merkez İlçe kentsel alandaki tüketicilerin alışveriş merkezleri ve süpermarketlerdeki satın alma davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın verileri 2013 Kasım, Aralık ve 2014 Ocak ve Şubat aylarına ait olup, tesadüfî olarak anket yoluyla yüz yüze yapılan görüşmelerle toplanmıştır. Ana kitleyi temsil eden örnek hacmi % 90 güven aralığı ve 0.05 hata payı için sonlu ana kitleler örnekleme yöntemi kullanılarak 268 tüketici olarak belirlenmiştir. Tüketicilerin yaklaşık olarak ¾'ü (% 74.63) yerel alışveriş merkezleri ve süpermarketleri öncelikli olarak tercih etmektedir. Tüketicilerin alışveriş merkezlerini büyük ölçüde hizmet kalitesi (likert ölçeği ortalaması 3.18), yeni ürün imkânları (likert ölçeği ortalaması 3.17), ürünlerin dizaynlı olması (likert ölçeği ortalaması 3.08) ve ürünlere olan güven (likert ölçeği ortalaması 3.05) nedenleri ile tercih etmektedir. Tüketiciler alışveriş merkezlerinde ihtiyaç fazlası alışveriş (likert ölçeği ortalaması 2.94), zaman kaybı (likert ölçeği ortalaması 2.61), yüksek fiyat (likert ölçeği ortalaması 2.55), ulaşım (likert ölçeği ortalaması 2.13) ve bağımlılık (likert ölçeği ortalaması 2.36) gibi faktörleri belli ölçüde sorun olarak görmektedir.
Özet (Çeviri)
The study aims at determining the purchase behaviours of consumers in shopping malls and supermarkets in Center town of Van Province. The data belonged to November and December months of 2013 year and January and February months of 2015. The data were collected randomly through questionnaires by interviewing the consumers face to face. The sample size that represents the population were calculated as 268 consumers using limited population sampling method with 90 % confidence intervals and 0.05 error percentage. Nearly three fourth of consumers interviewed preferred the local shopping mall and supermarkets at the first rank. Service quality (average scale 3.18), new product opportunities (average scale 3.17), product order-design (average scale 3.08) and confidence in product (average scale 3.05) were the major preference factors for consumers, which affect the purchasing in shopping malls and supermarkets. Shopping more than needed (average scale 2.94), waste of time (average scale 2.61), high price (average scale 2.55), transportation (average scale 2.13) and dependency (scale average 2.36) were seen as problems at a certain levels by consumers while purchasing at shopping malls and supermarkets.