Çatak ve yöresi cevizlerinin seleksiyon yolu ile ıslahı üzerine araştırmalar
Studies on breeding by selection of walnuts of Çatak plain
  1. Tez No: 112289
  2. Yazar: TANER ŞAHİNBAŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AHMET KAZANKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ceviz. Seleksiyon, Verim, Çatak, walnut, selection, yield, Çatak. iii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET ÇATAK YÖRESİ CEVİZLERİNİN ISLAHI ÜZERİNE YAPILAN SELEKSİYON ÇALIŞMASI ŞAHİNBAŞ. Taner Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç.Dr Ahmet KAZANKAYA Eylül 2001, 58 sayfa Çatak ilçesinde 1999 - 2000 yıllan arasında yürütülen bu çalışmada tohum orjinli ceviz populasyonu içersinde üstün nitelikli ve yüksek verimli cevizlerin belirlenmesi ve koruma altına alınması amaçlanmıştır. Seleksiyon kriterleri doğrultusunda yapılan değerlendirmeler sonucunda 26 adet yeni ümitvar tip tespit edilmiştir. Bu tiplerde meyve ağırlıklarının 8.00 g ile 1 1.34 g, iç ağırlıklarının 3.14 g ile 5.17 g, iç oranlarının % 35.72 ile % 53.50 arasında değiştiği belirlenmiştir. Seçilen tiplerin yan dallarda meyve tutma oranlarının % 20 - 70 arasında değiştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES ON BREEDING BY SELECTION OF WALNUTS OF ÇATAK PLAIN SAHINBAS, Taner MSC, Horticultural Science Supervisor : Asst Prof. Dr. Ahmet KAZANKAYA September 2001, 58 pages This study was carried out in the district Çatak between 1999-2000, in order to determine and preserve the walnuts with superior characteristics within the existing population from seed origin. 26 new promising selections were determined at the end of the study in these selections, nut weights were between 8.00-11.34 g kernel weights were between 3.14-5.17 g kernel ratios were between 35.72-53.50 %. Lateral furit fulness percents were between 20-70 % in these selections.