17 Ağustos Depremi sonrası Adapazarı cadde ve sokaklarında ağır metal kirliliği
Monitoring of heavy metal contents of street dusts samples after Earthquake 17 August Adapazarı, Turkey
  1. Tez No: 112307
  2. Yazar: M. FATİH PALA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. ŞAHİN DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Metal, Toz Kirliliği, Adapazarı, Heavy Metal, Dusts Pollution, Adapazarı
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Bu çalışmada Adapazarı cadde ve sokak tozlarındaki bazı ağır metallerin (Pb, Cu, Zn, Ni, Cr, Cd) derişimleri Atomik Absorpsiyon Spektrofotometre (FAAS) cihazı kullanılarak tespit edildi. Cadde ve sokak tozu örnekleri İzmit Caddesi, Atatürk Bulvarı, Çark Caddesi, Adnan Menderes Caddesi, Bankalar Caddesi, Eski Reji Sokak, Erenler Gemi Sokak ve Eski Hendek Caddesinden Mayıs 2000 den Ekim 2000 e kadar 15 günde bir kez alındı. Uygun çözündürme işlemlerinden sonra elde edilen sonuç çözeltisinde bu iyonların derişimleri Atomik Absorpsiyon Spektrofotometresi (FAAS) yardımıyla okundu. Sonuç olarak Ni, Cr, Cd, Zn ve Pb derişimleri dünya standartlarının üzerinde bulundu. Bununla beraber Cu miktarı kabul edilebilir değerde çıktı. Çark Caddesi yer olarak; Ağustos ayı ise zaman olarak en fazla kirliğin olduğu zamandır. En düşük kirlilik Eski Hendek Caddesinde okundu. Zaman olarak Mayıs ayının geneli ve Eylül ayının 2. yarısı kirlilik en düşük değerlerde okundu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this work some heavy metals (Ni, Cu, Pb, Zn, Cr, Cd,) in the dust samples of Adapazarı city, caused enviromental contamination were determined by using Atomic Absorption Spectrophotometer (FAAS). The dust samples were taken from İzmit Caddesi, Atatürk Bulvarı, Çark Caddesi, Adnan Menderes Caddesi, Bankalar Caddesi, Eski Reji Sokak, Erenler Gemi Sokak and Eski Hendek Caddesi. Dusts samples were collected between May 2000 and October 2000. Metal ions in final solution were determined by Flame Atomic Absorption Spectrophotometer (FAAS). According to the results, Ni, Cr, Cd, Zn and Pb concentrations are higher than the world standart. Hovever Cu concentration is acceptable limit values. İn Agust highest level of heavy metal contamination was obsorved in Çark Caddesi, whereas in May and September minumum heavy metal concentrations were obtained for Eski Hendek Caddesi.