Tarsus Gözlükule etüdlük Roma Dönemi seramiklerinin tipolojisi ve mikromorfolojisi
The Typology and micromorphology of the Roman Period ceramics of the Tarsus Gözlükule excavation
- Tez No: 112357
 - Danışmanlar: PROF. DR. SELİM KAPUR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Arkeometri, Archaeometry
 - Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Roma Seramikleri, Gözlükule, Tarsus, Archaeometry, Roman Ceramics, Gözlükule, Tarsus
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çukurova Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ TARSUS GOZLUKULE KAZISI ETUDLUK ROMA DONEMİ SERAMİKLERİNİN TİPOLOJİSİ VE MİKROMORFOLOJİSİ AYNUR BEDİZ ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman : Prof. Dr. Selim KAPUR Yıl: 2001 sayfa : 93 Jüri : Prof. Dr. Servet YAMAN : Yrd.Doç.Dr. Necdet SAKARYA Bu çalışmada Tarsus Gözlükule'de Roma Dönemine ait olan seramiklerin tipolojik ve mikromorfolojik özellikleri mineralojik, mikromorfolojik, kimyasal ve arkeolojik yöntemlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıntılı kimyasal, mikromorfolojik, mineralojik analizler ile tipolojik incelemeler sonucunda Tarsus Gözlükule'deki Roma Dönemi seramiklerinin yapımında volkanik ve çökel hammadde kaynaklarının kullanıldığı saptanmıştır. Bunlarla birlikte seramiklerdeki homojen ana doku, gözeneklilik ve astar özellikleri söz konusu materyallerin Roma Döneminde oldukça iyi bir teknolojik çalışmayla üretilmiş olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE TYPOLOGY AND MICROMORPHOLOGY OF THE ROMAN [PERIOD CERAMICS OF THE TARSUS GÖZLÜKULE EXCAVATION AYNUR BEDIZ DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Selim KAPUR Year: 2001 Pages: 93 Jury : Prof. Dr. Servet YAMAN : Yrd. Doç. Dr. Necdet SAKARYA The aim of this study is to determine micromorphological and typological properties of the ceramics belonging to the Roman Period at Gözlükule in Tarsus by the aid of mineralogical, micromorphological, chemical and archaeological methods. Detailed chemical, typological and micromorphological analyses together with archaeological evaluations reveal that the ceramics of the Roman Period at Gözlükule were produced using volcanic and sedimentary raw materials. Moreover, the homogenous matrix and porosity as well as the coating of the Roman ceramics revealed the development of an advenced ceramic technology.