Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Tarsus Gözlükule kazısından elde edilen etüdlük Demir Çağı seramiklerinin mikromorfolojisi ve tipolojisi
The Typology and micromorphology of the Iron Age ceramics of the Tarsus Gözlükule excavation at Adana Archaeology Museum
  1. Tez No: 119792
  2. Yazar: OYA ARSLAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NECDET SAKARYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Demir Çağ Seramikleri, Gözlükule, Tarsus, Archaeometry, Iron Age Ceramics, Gözlükule, Tarsus. II
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ADANA ARKEOLOJİ MÜZESİNDE BULUNAN TARSUS-GOZLU KULE KAZISINDAN ELDE EDİLEN ETÜDLÜK DEMİR ÇAĞI SERAMİKLERİNİN MİKROMORFOLOJİSİ VE TİPOLOJİSİ OYA ARSLAN ARKEOMETRİ ANABİLİM DALI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ Danışman : Yrd.Doç.Dr. Necdet SAKARYA Yıl: 2002 sayfa : 62 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Necdet SAKARYA : Prof. Dr. Selim KAPUR : Prof. Dr. Servet YAMAN Bu çalışmada Tarsus Gözlükule'de Demir Çağı ait olan seramiklerin mikromorfolojik özellikleri mineralojik ve arkeolojik yöntemlerle açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıntılı mikromorfolojik, mineralojik analizler ile tipolojik incelemeler sonucunda Tarsus Gözlükule'deki Demir Çağı seramiklerinin yapımında volkanik ve çökel hammadde kaynaklarının kullanıldığı saptanmıştır. Bunlarla birlikte seramiklerdeki heterojen ana doku, gözeneklilik ve astar özellikleri söz konusu materyallerin Demir Çağında oldukça iyi bir teknolojik çalışmayla üretilmiş olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE TYPOLOGY AND MICROMORPHOLOGY OF THE IRON AGE CERAMICS OF THE TARSUS-GÖZLÜKULE EXCAVATION AT ADANA ARCHAEOLOGY MUSEUM OYA ARSLAN DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof.Dr. Necdet SAKARYA Year: 2002 Pages: 62 Jury : Assist. Prof.Dr. Necdet SAKARYA : Prof. Dr. Selim KAPUR : Prof. Dr. Servet YAMAN The aim of this study is to determine micromorphological properties of the ceramics belonging to the Iron Age at Gözlükule in Tarsus by the aid of mineralogical,micromorphological and archaeological methods. Detailed typological and micromorphological analyses together with archaeological evaluations reveal that the ceramics of the Iron Age at Gözlükule were produced using volcanic and sedimentary raw materials. Moreover, the heterogeneous matrix and porosity as well as the coating of the Iron Age ceramics revealed the development of an advenced ceramic technology.