Biçerdöverle hasatta biçerdöver çalışma güvenilirliğinin belirlenmesi ve park planlaması üzerinde bir araştırma
Determination of operational availability for combine harvesters and its use in planning
- Tez No: 112364
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİM IŞIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biçerdöver güvenilirliği, arızalanmalar arası süre, çalışma uygunluğu, Combine harvester reliability, Time between feilures, operational availability II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
oz DOKTORA TEZİ BİÇERDÖVERLE HASATTA BİÇERDÖVER ÇALIŞMA GÜVENİLİRLİĞİNİN BELİRLENMESİ VE PARK PLANLAMASI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA SAİT M. SAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr. Alim IŞIK Yıl:2001, Sayfa: 157 Jüri: Prof. Dr. Alim IŞIK ProfDr. Faruk ÖZGÜVEN Doç.Dr. Kamil O. SINDIR Bu çalışmada, Ceylanpınar Devlet Üretme Çiftliği tahıl üretim alanları için, zaman kısıtlılığı yöntemine dayalı olarak optimum toplam biçerdöver iş genişliği değerleri farklı verim senaryolarına dayalı olarak belirlenmiştir. Optimum toplam biçerdöver iş genişliği belirlenirken işletmenin tüm tahıl üretim alanlarını (mercimek ile kuru ve sulu koşullarda buğday üretimi) temsil edecek şekilde; ortalama biçerdöver tarla çalışma hızı, ortalama tarla etkinliği, optimum hasat dönemi ve çalışılabilir gün oranı gibi temel bazı işletmecilik verileri saptanmıştır. İşletme bünyesindeki 70 adet biçerdövere ait üç yıllık arızalanma verileri gelecek hasat sezonlarında biçerdöver çalışma uygunluğu değerlerinin tahmin edilebilmesi için toplanmış ve birim çalışma süresi basma arızalı kalma süresi değerleriyle yığılmalı biçerdöver kullanım süresi arasında regresyon analiziyle bir ilişki bulunmuştur. Belirtilen bu işletmecilik verilerine ve üretim alanlarına bağlı olarak gelecek hasat sezonları için optimum toplam biçerdöver iş genişliği tahmini yapılabilmesini sağlayacak veri tabanları oluşturulmuştur. Yine işletmede bulunan 14 adet biçerdövere ait çok yıllık arızalanmalar arası süre değerleri, Weibull dağılımıyla modellenmiş, geçerlilik testleri yapılmış ve elde edilen parametre değerleri ile Monte-Carlo simülasyon tekniği kullanılarak, ortalama arızalanmalar arası süre değerleri seçilen biçerdöver alt sistemleri için hesaplanmıştır. Bu amaçla Weibull parametrelerinin tahmin edildiği ve Monte-Carlo simülasyonunun yapıldığı Weptibfes 2.0 adında bir yazılım geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD DETERMINATION OF THE OPERATIONAL AVAILABILITY FOR COMBINE HARVESTERS AND ITS USE IN PLANNING SAİT M. SAY DEPARTMENT OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof.Dr. Alim IŞIK Year:2001, Pages: 157 Jury: Prof.Dr. Alim IŞIK Prof.Dr. Faruk ÖZGÜVEN Doç.Dr. Kamil O. SINDIR In this study, firstly some basic management data such as; average field working speed, optimum harvesting period, average field efficiencies, ratio of the suitable fieldwork days on harvesting of lentil and five different wheat varieties have been determined in the condition of the biggest state farm of Turkey (Ceylanpinar). In the other part of study, the combine harvester availability or reliability was investigated. Detailed failure records were collected during last three harvest seasons on 70 combine harvesters which have different cumulative use hours. Downtime duration in unit working hour versus cumulative use hours was modeled by a regression equation to estimate the reliability data for next seasons. After determination of some basic management data aforementioned and modeling the combine harvester reliability, optimum total combine harvester width was estimated based on“restricted by time method”for three yield scenario each for lentil, and irrigated and non- irrigated wheat production. Furthermore, time between failures data which are available for 14 combine harvesters during their use life were modeled by the statistical distribution of Weibull and simulated by the Monte-Carlo simulation technique. For this purpose, a combine harvester was divided into 5 sub-systems, and Weibull parameters were individually estimated for all. A software named Weptibfes 2.0 for Windows was developed for parameter estimation and simulation.