Yozgat ilinde biçerdöver işletmeciliğinin ekonomik analizi
Economic analysis of combine harvester management in Yozgat province
  1. Tez No: 83375
  2. Yazar: NİZAMETTİN ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN ERAKTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Economic analysis, combine harvester management, costs of harvest, rantability
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Doktora Tezi YOZGAT İLİNDE BİÇERDÖVER İŞLETMECİLİĞİNİN EKONOMİK ANALİZİ Nizamettin ERBAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman :Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN 1999, 82 sayfa Jüri :Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN :Prof. Dr. Mehmet BÜLBÜL :Prof. Dr. Rahmi KESKİN :Prof. Dr. Rauf ARDXAN :Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELİK Bu çalışmanın amacı, Yozgat İlindeki biçerdöver işletmeciliğinin ekonomik analizini yapmaktır. Biçerdöver kullanımının yoğun olduğu 3 ilçedeki toplam 455 adet biçerdöver işletmecisinden sistematik örnekleme metodu ile 62 işletmeci örnek olarak seçilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, biçerdöver işletmecilerinin dekara toplam masrafları 117.374 TL., ortalama hasat ücretleri ise 147.000 TL/da olarak hesaplanmıştır. Dekara net kar, 29.626 TL. olup, rantabilite oranı % 7.45' dir. Söz konusu biçerdöverlerin ortalama yaşlarının 16, kalan ömürlerinin ise 9 yıl olduğu, biçerdöverle hasatta çalışan işgücünün % 86,5'inin yabancı işgücünden oluştuğu, biçerdöverlerin % 29'unun ithalatçı firmalardan, % 71' inin ise şahıslardan satın alındığı belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER :Ekonomik analiz, biçerdöver işletmeciliği, hasat masrafları, rantabilite
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis ECONOMIC ANALYSIS OF COMBINE HARVESTER MANAGEMENT IN YOZGAT PROVINCE Nizamettin ERBAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor :Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN 1999, 82 pages Jury :Prof. Dr. Selahattin ERAKTAN :Prof. Dr. Mehmet BÜLBÜL :Prof. Dr. Rahmi KESKİN :Prof. Dr. Rauf ARIKAN :Prof. Dr. Ahmet ÖZÇELÎK The aim of this study is to make economic analysis of combine harvester management in Yozgat Province. The numbers of 62 samples were selected by systematic sampling method from totally 455 numbers of combine harvester owners in three district which densely use of combine harvesters. According to research results, total costs per decar is 117.374 TL's and average harvest fee is 147.000 TL's. Net margin per decar ise 29.626 TL's and the rantability ratio is 7.45 per cent. It is determined that the combine harvesters are on an average 16 years old, the remaining life is 9 years; 86.5 per cent of the labor that work with combine harvester is hired labour, the 29 per cent pf combine harvesters were bought from the importer companies and the others were bought from persons.