Yalova incisi üzüm çeşidinde paclobutrazol, ethephon ve uç alma uygulamalarının besin elementleri, karbonhidratlar ve bazı morfolojik özellikler üzerine etkileri
The Effects of paclobutrazol, ethephon and topping on mineral element and carbohydrate contents and some morphological characteristics of 'Yalova incisi' grape cultivar
  1. Tez No: 112380
  2. Yazar: ÖNDER KAMİLOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH TANGOLAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Asma, paclobutrazol, ethephon, uç alma, morfolojik özellikler, Grapevine, paclobutrazol, ethephon, topping, morphological characters II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZ DOKTORA TEZİ YALOVA İNCİSİ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE PACLOBUTRAZOL, ETHEPHON VE UÇ ALMA UYGULAMALARININ BESİN ELEMENTLERİ, KARBONHİDRATLAR VE BAZI MORFOLOJİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİLERİ ÖNDER KAMİLOĞLU ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof Dr. Semih TANGOLAR Yıl:2001 Sayfa:132 Jüri: : Prof Dr. Semih TANGOLAR : Prof Dr. Hasan ÇELİK : Prof. Dr. A. Aytekin POLAT Bu araştırma, Hatay'ın Dörtyol ilçesinde, Yalova İncisi üzüm çeşidinde paclobutrazol, ethephon ve uç alma uygulamalarının bazı morfolojik ve pomolojik özellikler ile toplam karbonhidratlar, besin elementleri ve klorofil miktarları üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, uç alma uygulamasının, omcada sürgün çapı ve budama artığı çubuk ağırlığını azalttığı saptanmıştır. Şıranın pH ve asit içeriğinde azalma, suda çözünebilir kuru madde/asit oranında artış olmuştur. Toplam karbonhidratlar, besin elementleri (potasyum, çinko hariç) ve klorofil bakımından önemli farklılık görülmemiştir. Paclobutrazol vejetatif gelişmeyi etkili bir şekilde sınırlandırmış ancak, meyve kalitesi üzerine olumlu bir etkisi saptanamamıştır. Paclobutrazol uygulamalarında sürgün ve dalların toplam karbonhidrat miktarları ile yaprakların azot ve demir içerikleri ve kesit ağırlıkları yönünden ethephon'a göre daha iyi sonuçlar alınmıştır. Ethephon, vejetatif gelişmenin sınırlandırılmasında daha etkili olmakla birlikte, 1000 ve 1500 ppm dozlarının kullanımı toksik etkileri nedeniyle uygun bulunmamıştır. Uygulanan dozlardaki artışa bağlı olarak tanık'a göre sürgün uzunluğu, boğum sayısı ve boğum arası uzunluklarında değişik oranlarda azalmanın, yaprak kesit ağırlığı ve klorofil içeriğinde artışın, budama artığı çubuk ağırlığı ile toplam karbonhidrat içeriğinde azalmanın olduğu saptanmıştır. Uygulanan dozların yaprakların besin elementleri içeriğine etkisi ise genel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS THE EFFECTS OF PACLOBUTRAZOL, ETHEPHON AND TOPPING ON MINERAL ELEMENT AND CARBOHYDRATE CONTENTS, AND SOME MORPHOLOGICAL CHARACTERISTICS OF 'YALOVA İNCİSİ' GRAPE CULTIVAR ÖNDER KAMİLO?LU DEPARTMENT OF HORTICULTURE INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Semih TANGOLAR Year:2001 Pages: 132 Jury: : Prof. Dr. Semih TANGOLAR : Prof. Dr. Hasan ÇELİK : Prof. Dr. A. Aytekin POLAT This experiment was carried out in Dörtyol town of Hatay province in order to determine the effects of paclobutrazol, ethephon and topping treatments on some morphological and pomological characters, carbohydrate, mineral and chlorophyll contents of 'Yalova İncisi' grape cultivar. Topping treatment reduced the shoot diameter and the weight of the canes. While a decrease was noted in pH and acidity of musts, an increase was observed in total soluble solid content/acidity ratio. No significant differences were found in terms of mineral (except for potassium and zinc), chlorophyll and carbohydrate contents of the leaves and shoots. Paclobutrazol treatments remarkably restricted the vegetative growth, but any positive effect on fruit quality were not obtained. Paclobutrazol treatments provided better results in total carbohydrate, nitrogen, iron and the weight of discs compared with the ethephon treatments. In spite of the fact that the ethephon treatments were more effective in the restriction of the vegetative growth, 1000 and 1500 ppm dosages of ethephon were not suggested because of their toxic effects. Depending on the increase of doses applied, a decrease of various ratios was been in the shoot length, the number of nodes and the length of internodes while an increase was noted in leaf chlorophyll content and weight of the leaf discs. In addition decrease was also notable in total carbohydrate content of the canes and the pruned cane weight. However, the doses applied were not found generally significant on the content of minerals of the leaves.