Probina orion 2000 hazır programının yeni deprem yönetmeliği bakımından irdelenmesi
Investigation of probina orion 2000 computer program in terms of the new earthquake code
  1. Tez No: 112381
  2. Yazar: TARIK BARAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERHAN KIRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem mühendisliği, Yapı dinamiği, Serbest titreşim analizi, Statik analiz, Spektrum analizi, Earthquake engineering, Dynamics of structures, Modal analysis, Static analysis, Spectrum analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ PROBİNA ORİON 2000 HAZIR PROGRAMININ YENİ DEPREM YÖNETMELİĞİ BAKIMINDAN İRDELENMESİ Tarık BARAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erhan KTRAL Yıl: 2001, Sayfa: 239 Jüri: Prof. Dr. Erhan KTRAL : Prof. Dr. A. Kamil TANRIKULU : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI Bu çalışmada, inşaat mühendisliği bina proje bürolarında kullanılan PROBİNA ORİON bilgisayar programının, yeni deprem yönetmeliği analiz hesaplan bakımından irdelenmesi yapılmaktadır. Önce çeşitli bina taşıyıcı sistemleri ANSYS5.3 programı ile çözülmüş ve SAP-2000 programı sonuçlan ile kontrol edilmiştir. Kesin olduğu garanti edilen bu sonuçlar ile PROBİNA ORİON programı sonuçları karşılaştırılarak irdeleme yapılmıştır. Ayrıca, PROBİNA ORİON programının dayandığı ileri sürülen teorik temeller de incelenmiştir. Böylece deprem yönetmeliğinin analiz hesaplarında belirtilen hususların, PROBİNA ORİON programı tarafından ne ölçüde yerine getirildiği araştırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF PROBINA ORION 2000 COMPUTER PROGRAM IN TERMS OF THE NEW EARTHQUAKE CODE Tank BARAN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erhan KTRAL Year: 2001, Pages: 239 Jury: Prof. Dr. Erhan KIRAL : Prof. Dr. A. Kamil TANRTKULU : Asst. Prof. Dr. Seren AKAVCI In this thesis, the popular PROBINA ORION computer program which is used in building project offices is investigated in terms of the analysis aspect of the new Turkish Earthquake Code. To begin with several building structural systems are solved by the ANSYS5.3 and the results are checked with those obtained by SAP- 2000, which are two well known general purpose structural computer programs. These results are than compared with those obtained by PROBINA ORION program. In addition to this, the theory on which the PROBINA ORION program is based on is also studied. Therefore, to what extend the analysis aspect of the new Turkish earthquake code is fulfilled by the popular PROBINA ORION computer program is investigated.