Korunga (onobrychis sativa L. ) ıslahında in-vitro kültür tekniklerinden yararlanma olanakları üzerinde bir araştırma
Research on using in-vitro culture techniques in the sainfoin (onobrychis sativa L. ) breeding
  1. Tez No: 112379
  2. Yazar: NAFİZ ÇELİKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RÜŞTÜ HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Korunga, Eksplant, Oksin Çeşidi, Sitokinin Çeşidi, Somatik Embriyogenesis, Sainfoin, explant, auxin, cytokinine, Somatic embryogenesis 11
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
DOKTORA TEZİ KORUNGA {Onobrychis sativa L.) ISLAHINDA İN-VİTRO KÜLTÜR TEKNİKLERİNDEN YARARLANMA OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTİRMA Nafiz ÇELİKTAŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Yıl: 2001, Sayfa: 219 Jüri : Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. Selim ÇETİNER Bu araştırma, korunga (Onobrychis sativa L.) bitkisinde genotip, eksplant, oksin çeşit ve konsantrasyonu ile sitokinin çeşit ve konsantrasyonunun in-vitro rejenerasyon üzerine etkilerinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma bulguları, korunga bitkisinde kallus indüksiyonu ve bitki rejenerasyonunun başarısının genotip, eksplant, oksin çeşidi, oksin konsantrasyonu, sitokinin çeşidi ve sitokinin konsantrasyonlarına önemli derecede bağımlı olduğunu ortaya koymuştur. İncelenen tüm özelliklerde sürgün ucu eksplantı en etkin eksplant olarak ortaya çıkmıştır. Kallus indüksiyon oranı genotiplere bağlı olarak %8.4 ile %17.1 arasında, sürgün indüksiyonu %12.2 ile % 29.6 arasında, eksplant başına sürgün sayısı ise 0.05 ile 0.24 arasında değişim göstermiştir. Kallus indüksiyonu açısından 1 mg/1 2,4-D + 0.3 mg/1 sitokinin kombinasyonunun en uygun kombinasyonu olduğu saptanırken, sürgün oluşumunda 1 mg/1 NAA + 0.3 mg/1 BAP kombinasyonunun en etkin büyüme düzenleyicisi kombinasyonu olduğu saptanmıştır. Tohum orjinli eksplantlarda hipokotil segmentlerinin, kotiledon yaprak ve kök segmentlerine göre daha etkin bir rejenerasyon kabiliyeti gösterdiği saptanmıştır. XA MS + %2 sakkaroz + 3 gr/1 gelrite + 2 mg/1 IBA kombinasyonu rejeneratlarda yüksek oranda kök teşekkülü sağlanmıştır. Araştırmada kullanılan 24 bitkiden 5 ay gibi bir süre içerisinde 1891 adet bitki elde edilmiştir. Elde edilen rejeneratların, donor bitkiler gibi 2n=28 kromozomlu oldukları, sitolojik ve fenotipik stabilite gösterdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D THESIS RESEARCH ON USING IN-VITRO CULTURE TECHNIQUES IN THE SAINFOIN (Onobrychis sativa L.) BREEDING Nafiz ÇELİK I AŞ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Year: 2001, Pages : 219 Jury : Prof. Dr. Rüştü HATİPO?LU Prof. Dr. Tuncay TÜKEL Prof. Dr. Selim ÇETİNER This research was conducted to determine the effects of genotype, explant type, auxin type and concentration as well as cytokinine type and concentration on the in-vitro regeneration of sainfoin (Onohrychis sativa L). The results of the study showed that the callus induction and plant regeneration were significantly influenced by all of the factors studied. Shoot tip was most efficient explant for callus induction and plant regeneration. Callus induction rate and shoot induction rate ranged from 8.4-17.1 % and 12.2-29.6 %, respectively, depending on the genotypes. As depending on the genotypes, the number of shoots per explant changed from 0.05 to 0.24 shoots /explant. The most efficient combination of plant growth regulators for callus induction was 1 mg/1 2,4- D + 0.3 mg/1 BAP while the most efficient combination of plant growth regulators for shoot induction was 1 mg/1 NAA+0.3 mg/1 BAP. It was determined that the hypocotyle segments were the most efficient explants originated from seed for plant regeneration. The regenerated shoots were successfully rooted on 1/2 MS medium with 2 % saccarose + 3 g/1 gelrite+2 mg/1 IBA. In the research, 1891 plantlets from 24 donor plants were obtained in the five months. The plantlets were the same as their donor plants in chromosome number and phenotype.