Bir SBR tesisinde farklı kirlilik yüklerinin çamur indeksi, arıtma düzeyi ve azot eliminasyonu üzerine etkilerinin araştırılması
The study of a SBR plant with different F/ M ratios and investigation of the plant success, on sludge index, treatment level and nitrogen level
- Tez No: 112382
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: SBR, Nitrification, Denitrification, COD, Sludge Index II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİ BİR SBR TESİSİNDE FARKLI KİRLİLİK YÜKLERİNİN ÇAMUR İNDEXİ, ARITMA DÜZEYİ VE AZOT ELİMİNASYONU ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Gülcihan GÜZELDAĞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK Yıl: 2001, Sayfa: 85 Jüri: Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Doç. Dr. Burhan AR1KAN Bu çalışmanın amacı; biyolojik atık su arıtma sistemlerinde problem yaratan konvensiyonel uygulamaların alternatifi olarak ortaya atılmış olan çeşitli işletme ve yapısal teknolojik modifikasyonlar arasından seçtiğimiz SBR (Sequencing Batch Reactor) teknolojisinin laboratuar koşullarında işletme ve nitrifıkasyon ve denitrifıkasyon dahil olmak üzere arıtma başarısı bakımından incelenmesi ve bölgemiz uygulamasına kazandırılmasıdır. Bu amaçla laboratuar boyutlarında tam otomatik olarak bir SBR tesisi kurulmuş ve ana karbon kaynağı melas olan yapay atık su biyolojik olarak arıtılmıştır. Çalışma süresince daha önceden seçilen optimal işletme kriterlerine bağlı olarak kirlilik yükleri değiştirilmiş ve çamur indexi yardımı ile aktif çamur yapısında meydana gelebilecek değişiklikler gözlenmiştir. Ayrıca azot eliminasyonu, nitrifıkasyon ve denitrifıkasyon başarısı ile kimyasal oksijen ihtiyacı (KOI) giderimi saptanarak genel biyolojik arıtma düzeyi araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre ; Kimyasal oksijen ihtiyacı giderimi : % 93.7 Toplam azot giderimi : % 85.8 Amonyum azotu giderimi : % 93.8 Nitrat azotu düzeyi : 22.5 \ug NO3" N/ml düzeyinde gözlenmiştir. Çamur indexi : Ortalama 71.5 ml/g düzeyinde gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : SBR, Nitrifıkasyon, Denitrifıkasyon, KOI, Çamur İndexi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECT OF DIFFERENT F/M RATIOS ON THE SLUDGE INDEX, TREATMENT LEVEL AND NITROGEN ELIMINATIONS IN A SBR (SEQUENCING BATCH REACTOR) PLANT Gülcihan GUZELDAG DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr Ömer ÇOLAK Year:2001, Pages: 85 Jury. Prof. Dr. Ömer ÇOLAK : Prof. Dr. Nedim UYGUN : Doç. Dr. Burhan ARIKAN The aim of this study was to find an alternative solution for biological wastewater treatment systems which cause problems at the conventional applications, therefore Sequencing Batch Reactor (SBR) is selected from different kinds of managing and structural technological modifications, by this technological process we can be able to see Sequencing Batch Reactors success on managing and both the nitrification and the denitrification success and treatment suitibility in our region laboratories and so we can gain SBR technologies to our region suitability. For this purpose at the laboratory full automathic Sequencing Batch Reactor was set up, and the raw waste water which contains molasses as a carbohydrate source was treated biologically, and throughout the study at first bounding with selected optimal managing (timing) criterias, the F/M ratio were changed and the changes at the sludge index were studied. Besides nitrogen elimination and the success of the nitrification, denitrification and the chemical oxygen demand (COD) were studied. In this way general biological treatment level was researched thoroughly. The results of our study are ; Chemical oxygen demand : % 93.7 Total nitrogen demand : % 85.8 Ammonium nitrogen demand : % 93.8 The average of nitrate nitrogen was seen 22.5 ug NO3" N/ml at the study Sludge index : The average of index was seen 71.5 ml/g at the hole study