Messiniyen tuzluluk krizi sırasındaki ve sonrasındaki çökellerin stratigrafisi ve paleoekolojisi. Bir örnek: Adana baseni
Stratigraphical and paleoecological features of deposits of messinian salinity crisis. An example: Adana basin
- Tez No: 112383
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİKE NAZİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Messiniyen tuzluluk krizi, Planktonik foraminifer, nannoplankton, ostrakod ve Adana baseni, Messinian salinity crisis, Planctonic foraminifera, nannoplancton, ostracoda ve Adana basin
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
ÖZDOKTORA TEZİ MESSİNİYEN TUZLULUK KRİZİ SIRASINDAKİ VE SONRASINDAKİ ÇÖKELLERİN STRATİGRAFİSİ VE PALEOEKOLOJİSİ. BİR ÖRNEK: ADANA BASENİ GÜLDEMİN ÖĞRÜNÇ Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Atike NAZİK Yıl : 2001, Sayfa: 218 Jüri : Prof. Dr. Atike NAZİK : Prof. Dr. Vedia TOKER : Prof. Dr. İskender EMRE : Prof. Dr. Ümit ŞAFAK : Doç Dr. Kemal GÜRBÜZ Adana Baseni Messiniyen'de paleooşinografik bir olaya tanık olmuştur. Kuzey Afrika plakasının Güney Avrupa plakasıyla çarpışması, Akdeniz'in büyük ölçüde su kaybetmesine ve tabanında kalın evaporit yataklarının oluşumuna neden olmuştur. Bu çalışmada, Messiniyen Tuzluluk Krizi'nin Adana Baseni'ndeki etkileri paleontolojik ve mineralojik incelemeler ile araştırılmıştır. Çalışmada arazi ve kuyu loğlarına ait kırıntılı örneklerde 646' sı paleontolojik ve bunlardan 85 'i mineralojik olarak incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda ostrakodlardan 26 cins ve 38 tür, planktik foraminiferlerden 9 cins ve 21 tür, nannoplanktonlardan 11 cins ve 29 tür ayırtedilmiştir. Yapılan biyostratigrafık çalışma ile ostrakodlardan Cytheridea acuminata acuminata Zonu ve planktik foraminiferlerden de Globorotalia acostaensis Zonu, Globorotalia humerosa Zonu ve Sphaeroidinellopsis seminulina Zonu tanımlanmıştır. Mineralojik çalışmalarda kayaç ve kil mineralojisi yapılmış olup tüm kayaç analizinde kalsit, dolomit, feldispat, kuvars, mika ve kil bulunurken, kil analizinde de simektıt, illit, kaolinit, atapulgit ve klorit mineralleri saptanmıştır. Yapılan paleontolojik ve mineralojik çalışmalar Geç Miyosen-Pliyosen zamanında inceleme alanının aşağıdaki koşullar altında olduğunu göstermektedir. Tortoniyen'de, silttaşı, kiltaşı, çamurtaşı, siltli marn ve ince taneli kumtaşından oluşan birimlerin sığ denizel bir ortamda çökeldiği ve kaolinit mineralinin yüksek oranda bulunmasıyla da nemli bir iklimin varlığı, Messiniyen'de evaporit mineralleri ve akarsu çökellerinin varlığı ile havza kenarlarında ortamın karasallaştığı ve kaolinit mikltarındaki azalma ile kurak bir iklim özelliğinde olduğu, ancak paleontolojik bulgularla derin kısımlarda denizel özelliğin korunduğu, Pliyosen' de ise ince taneli sedimentlerin bulunması ve zengin planktik foraminiferlerin varlığı ile yeni bir transgresyon sürecine girildiği ve kaolinit miktarındaki artış ile de yeniden ortamın nemli sürece girdiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD THESIS STRATIGRAPHICAL AND PALEOECOLOGICAL FEATURES OF DEPOSITS OF MESSINIAN SALINITY CRISIS. AN EXAMPLE: ADANA BASIN GULDEMIN Ö?RÜNÇ Department of Geological Engineering Institute of Natural and Apllied Sciences University of Çukurova Supervisor : Prof. Dr, Atikc NAZİK Year: 2001, Pages: 218 Jury : Prof. Dr. Atike NAZİK Prof. Dr. Vedia TOKER Prof. Dr. İskender EMRE Prof. Dr. Ümit ŞAFAK Doç Dr. Kemal GÜRBÜZ Adana Basin witnessed a paleogeographical event during the Messinian. As a result of collision of North African Plate and south European Plate, Mediterranean sea was dried-up and resulted thick evaporitic units in the Mediterranean. With this study, effects of this event known Messinian Salinity Crisis has been evaluated with paleontological and mineralogical study on the sedimentation in Adana Basin. 646 paleontological, 85 mineralogical samples taken both from field and drilled logs have been evaluated. As a result of these studies, 26 genus and 38 species of ostracoda, 9 genus and 21 species of planctonic foraminifers, 11 genus and 29 species of nannoplancton were described. Biostratigraphally, Cytheridea acuminata acuminata Zone of ostracoda and Globorotalia acostaensis Zone, Globorotalia humerosa Zone and Sphaeroidinellopsis seminulina Zone of planctonic foraminifera have been determined. Mineralogically, whole rock and clay mineral analysis have been done; calcite, dolomite, feldispar, quartz, mica and clay minerals of simectite, caolinite, atapulgite, illite and chlorite have been investigated. The paleontological and mineralogical studies shows that; the area was under following conditions: The sequence characterized by shallow marine siltstone, claystone, mudstone, silty marl and fine granied sandstone alternation. High ratio of caolinit also show that the area was humid in Tortonian time interval. In the marjinal and shallow marine parts of basin were under continental and shoreline conditions which consist of evaporitic units with some fluvial sediments. Low ratio of caolinit shows that the area became dry in Messinian time interval. Paleontological results show also that deeper parts were still under marine conditions. Pliocene: Fine granied sediments and rich plantic foraminifera show that the stuy area has been influenced by a new transgression, in addition to high ratio of caolinit show that the area became humid again in Pliocene.