İki ve üç boyutlu yapı-zemin etkileşimi modelleri ve paralel platformlarda uygulamalar
Soil-structure interaction models for 2-D and 3-D problems and applications on parallel platforms
  1. Tez No: 112384
  2. Yazar: M. CEMAL GENEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yapı-Zemin Etkileşimi, Paralel, Sonlu Eleman Metodu, Sınır Eleman Metodu, Deprem Analizi, Soil-Structure Interaction, Parallel, Finite Element Method, Boundary Element Method, Earthquake Analysis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
DOKTORA TEZİ İKİ VE ÜÇ BOYUTLU YAPI-ZEMİN ETKİLEŞİMİ MODELLERİ VE PARALEL PLATFORMLARDA UYGULAMALAR M. Cemal GENEŞ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Süleyman KOÇAK Yıl : 2001, Sayfa: 172 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Süleyman KOÇAK : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Doç. Dr. İbrahim H. GÜZELBEY : Doç. Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ Bu çalışmada, elastik ve visko-elastik yapı-zemin etkileşimi problemleri için, önce, yakın bölgenin sınırına uygulanan Viskoz Sınır Şartlan kullanılmıştır. Yapılan çözümlerde, kabul edilebilir sonuçlar için yakın bölgenin çok büyük tutulması gerektiği görülmüştür. Daha sonra, sonsuza uzanan zemini modellemek için Wolf ve Song (1996) tarafından geliştirilen Tutarlı Küçük Hücre Metodu kullanılmış ve metoda üstyapı eklenerek iki ve üç boyutlu problemler harmonik ve keyfi yükler ve deprem etkisi altında çözülmüştür. Modelin küçük yakın bölgelerde tariflenmesi durumunda bile iyi sonuçlar verdiği çözülen örneklerle gösterilmiştir. Model ile yapılan çözümlerde zaman alan işlemleri hızlandırmak ve büyük problem çözebilmek için, model paralelize edilmiş ve değişik paralel platformlarda test edilmiştir. Testler sonucunda, büyük problem çözümlerinde kayda değer hızlar kazanılmıştır. Daha sonra, Sonlu Eleman ve Sınır Eleman Metotlarının avantajlı yanları göz önüne alınarak, birleştirilmiş yapı-zemin etkileşimi modeli elde edilmiştir. Son olarak, homojen olmayan tabakalı zeminlerde avantajlı olan Tutarlı Küçük Hücre Metodu da, Birleştirilmiş Sonlu Eleman-Sınır Eleman Modeline eklenerek daha önce literatürde verilmeyen bir birleştirilmiş model elde edilmiştir. Kullanılan bütün modeller ile elde edilen sonuçların, literatürde verilenlerle uyum içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. THESIS SOIL-STRUCTURE INTERACTION MODELS FOR 2-D AND 3-D PROBLEMS AND APPLICATIONS ON PARALLEL PLATFORMS M. Cemal GENES DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assist. Prof. Dr. Süleyman KOÇAK Year: 2001, Pages: 172 Jury : Assist. Prof. Dr. Süleyman KOÇAK : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim H. GÜZELBEY : Assoc. Prof. Dr. Naki TÜTÜNCÜ : Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ In this study, Viscous Boundary Conditions are applied to the boundary of the near-field for elastic and visco-elastic soil-structure interaction (SSI) problems. The example problems demonstrated that the boundaries of the near-field that Viscous Boundary Conditions are applied should be chosen at a significant distance. This results in solution of large-scale problems. For modelling the far-field, the Consistent Infinitesimal Finite Element Cell Method (CIFEM) proposed by Wolf and Song (1996) is used for the solution of 2-D and 3-D problems by adding the near-field to the CIFEM under the effect of harmonic and transient loadings and earthquake response. Several example problems are solved by using this model and results showed that the model reliably predicts the soil response. A part of the solution algorithm for this model was found to be time consuming. In order to save time, this part of the algorithm is parallelized and tested on distributed computer systems. As a result of these tests, significant time is saved for large-scale problems. By combining Finite Element and Boundary Element Methods, another SSI model is studied. In this model the soil extending to infinity is modelled by Boundary Element Method, which is very powerful in modelling infinite regions. Finally, CIFEM, Boundary Element and Finite Element Methods are combined to establish an SSI model, which is not given in the literature before, in which the most advantageous parts of the three models are used together. Some example problems are solved by using the combined models and the results agreed well with the literature.