Çukurova koşullarında yonca (Medicago sativa L. ) klonlarından elde edilen sentetik-1 hattında bazı önemli bitkisel ve tarımsal özellikler üzerinde araştırmalar
Studies on some significant morphological and agricultural characteristics on SYN-1 line obtained from alfalfa (Medicago sativa L.) clones in Çukurova condition
- Tez No: 112385
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN GÜLCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sentetik-1, Yonca, Tohum, Synthetic- 1, Alfalfa, Herbage, Seed
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu araştırma, Çukurova koşullarında yonca (Medicago sativa L) klonlarından elde edilen Sentetik- 1 hattında bazı önemli bitkisel ve tarımsal özelliklerin saptanması amacıyla ele alınmıştır. Araştırmada; Syn-1 yonca ana parselinden 200 bitki içerisinden rastgele seçilen, vegetatif ve generatif özellikleri incelemek amacıyla 50'şer bitki üzerinde yürütülmüştür. Bu çalışmada, vegetatif özellikleri için dikkate alınan yonca bitkilerinde; en yüksek varyasyon katsayısı yaş ot ağırlığında (V=% 52.22), en düşük varyasyon katsayısı ise (V=% 12.88) bitki boyunda bulunmuştur. Generatif özellikleri için ele alınan yonca bitkilerinde; en yüksek varyasyon katsayısı meyve sayısında (V=% 58.83) ve en düşük varyasyon katsayısı ise (V=% 10.28) bitki boyunda saptanmıştır. Araştırmada, vegetatif özellikleri için dikkate alınan yonca bitkilerinde; yaş ot ağırlığı ile bitki boyu (r=0.988**), sap sayısı (r=0.877**), taç genişliği (r=0.860**), kuru ot ağırlığı (r=0.973**); en uzun sapta bulunan boğum (r=0.732**) ve yaprak sayılan (r=0.438**) arasında olumlu ve önemli ilişkiler bulunmuştur. Generatif özellikleri için ele alman yonca bitkilerinde ise bitki başına tohum ağırlığı ile sap sayısı (r=0.426**), meyve sayısı (r=0.762**) ve meyvede tohum sayısı (r=0.478**) arasında olumlu ve önemli ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine some significant morphological and agricultural characteristics of Syn-1 line obtained from alfalfa (Medicago sativa L.) clones under Çukurova condition. This research carried out in order to examine on 50 each plants for vegetative and generative characteristics selected randomly from the inside 200 plants of Syn-1 alfalfa main plot In this reseach, on alfalfa line taken into consideration for vegetative characteristics; the highest coefficient of variation was found for green herbage weight (V=% 52.22) and although the lowest coefficient of variation was found for plant height (V=% 12.88). On alfalfa line taken up for generative characteristics; the highest coefficient of variation was determined for number of pod (V=%58.83) and although the lowest coefficient of variation was for plant height (V=%10.28). In this research, on alfalfa line taken into consideration for vegetative characteristics; posivite and significant correlations were found between green herbage weight and plant height (r=0.988**), number of stems (r=0.877**), crown diameter (r=0.860**), dry hay weight (r=0.973**X number of leaf of the tallest stems (r=0.438**) and number of nodes of the tallest stems (r=0.732**). On afalfa line taken up for generative charactetristics; positive and significant correlations were determined between seed weight of per plant and stems number (r=0.426**X pod number (r=0.762**) and number of seed per pod (r=0.478**).