İkinci ürün yetiştiriciliğinde buğday anızının yakılmasına alternatif olabilecek bazı toprak işleme yöntemlerinin mısır bitkisinde tane verimi ve tarımsal özelliklere etkisi
Effects of tillage methods which alternatives to burning of wheat stubble on second crop maize grain yield and argonomic traits
- Tez No: 112403
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET CAN ÜLGER, PROF.DR. VAHİT KİRİŞÇİ, PROF.DR. YUSUF KIRTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İkinci, ürün mısır, Toprak işleme, Anız yakma
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ İKİNCİ URUN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BUĞDAY ANIZININ YAKILMASINA ALTERNATİF OLABİLECEK BAZI TOPRAK İŞLEME YÖNTEMLERİNİN MISIR BİTKİSİNDE TANE VERİMİ VE TARIMSAL ÖZELLİKLERE ETKİSİ İBRAHİM CERIT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Yıl : 2001, Sayfa : 54 Jüri : Prof. Dr. Ahmet Can ÜLGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Doç. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Bu araştırma, Çukurova Bölgesi'nde ikinci, ürün mısır yetiştirilen alanlarda, yaygın olarak anız yakılarak yapılan klasik toprak işleme yöntemine alternatif olabilecek, bazı toprak işleme yöntemlerinin mısır bitkisinde tane verimi ve tarımsal özelliklere etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çukurova Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazisinde yürütülen denemede, bölünmüş parseller deneme deseninde, altı farklı toprak işleme yöntemi uygulanmıştır. Yapılan çalışmada, incelenen özellikler yönünden, bitki boyu, ilk koçan yüksekliği, sap kalınlığı, koçan uzunluğu, koçan kalınlığı, koçanda tane sayısı, koçanda tane ağırlığı ve bin tane ağırlığı bakımından toprak işleme yöntemleri arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır. En yüksek koçan püskülü çıkış süresi değeri; Anız yakılmamış + sulama + rototillerle sürüm + tapan + ekim ve Anız yakılmamış + sulama + rotovatörle sürüm + tapan + ekim yönteminde, en düşük koçan püskülü çıkış süresi değeri ise, Anız yakılmamış + gölge tavında goble ile sürüm + tapan + ekim + sulama yönteminde bulunmuştur. Birim alandaki bitki sayısı değerlerinde; en yüksek metrekaredeki bitki sayısı değeri Anızı yakma + goble + tapan + ekim + sulama, en düşük metrekaredeki bitki sayısı değeri Anız yakılmamış + sulama + rototillerle sürüm + tapan + ekim yönteminde bulunmuştur. En yüksek tane verimi değeri; Anızı yakma + goble + tapan + ekim + sulama (klasik yöntem) yönteminde, en düşük tane verimi değeri ise Anız yakılmamış + sulama + rototillerle sürüm + tapan + ekim yönteminde bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc EFFECTS OF TILLAGE METHODS WHICH ALTERNATIVES TO BURNING OF WHEAT STUBBLE ON SECOND CROP MAIZE GRAIN YIELD AND AGRONOMIC TRAITS IBRAHIM CERİT DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Ahmet Can ULGER Year : 2001, Pages : 54 Jury: Prof. Dr. Ahmet Can ULGER Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Assoc.Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ The aim of the study is to determine effects of some tillage methods, as alternatives to conventional tillage generally used by burning wheat stubble, on maize grain yield and agronomic traits. In the study, it was not found statistical difference among tillage methods in terms of characters studied such as plant height, first ear height, stem diameter, ear length,, number of kernels per ear, kernels weight per ear and 1000 kernel weight. Application of stubble + irrigation + rototiller + harrow + seeding and stubble + irrigation + rotovator + harrow + seeding methods resulted in maximum time to emergence of ear tassel. But use of stubble + discharrow soon after wheat harvest + harrow + seeding + irrigation method gave minimum value. The higest value of number of plants per square meter was found in the method of stubble burning + diskharrow + harrow + seeding + irrigation. But, the lowest one was found in the method of stubble + irrigation + rototiller + harrow + seeding. Stubble burning + discharrow + harrow + seeding + irrigation + (conventional method) gave the highest grain yield, while stubble + irrigation + rototiller + harrow + seeding method gave the lowest value. Key Words : Second crop maize, tillage, stubble burning II