Çukurova Üniversitesi kampüs sahası çevresinin son 50 yıllık yerleşim değişimi ve bunun Adana'nın yerleşim tarihindeki önemi
The Changes and evaluation of settlement in the surrounding of the Çukurova University during the last fifty years and its impact for the urbanisation history of Adana
  1. Tez No: 112409
  2. Yazar: NÜVİT TAŞOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URAL DİNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Kadastral harita, Kentleşme, Coğrafi Bilgi Sistemi, Kent Bilgi Sistemi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KAMPUS SAHASI ÇEVRESİNİN SON ELLİ YILLIK YERLEŞİM DEĞİŞİMİ VE BUNUN ADANANIN YERLEŞİM TARİHİNDEKİ ÖNEMİ NÜVİT TAŞOVA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ARKEOMETRİ ANA BİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Ural DİNÇ Yıl : 2001, Sayfa : 63 Jüri : Prof. Dr. Ural Dinç Prof. Dr. Servet YAMAN Yrd. Doç.Dr. Erhan AKÇA Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi'nin kuzey, doğu, güney yönünde 2-3 km. mesafeli yaklaşık 3500 hektarlık alanın son yerleşim durumu değerlendirilmiştir. Durum haritalarını hazırlamak için 40-50 yıl önceki ve günümüzdeki kadastral haritalar kullanılmıştır. Ayrıca çalışma alanını kapsayan 1/25 000 ölçekli topoğrafik haritalar kullanıldı. Çalışma alanına 8 yerleşim birimi girmektedir. Bunlar Menekşe, Bayramhacılı, Kargakekeç, Çınarlı, Mutlu, Sofulu, Karşıyaka ve Köprülü'dür. Çalışma bölgesinde tarım alanlarının düzensiz olarak konut alanlarına dönüştürülmesi nedeniyle gelişme, kentleşme esaslarına uygun olmadığı gözlenmiştir. Aynı sürede Çukurova Üniversite Kampus alanı bu düzensiz yapılaşmanın dışında kalmıştır. Şehircilik açısından planlı konut alanları oluşturulması çok önemlidir. Bu sebeble tarım alanlarının kaybının önlenebilmesi için belediyeler kentleşmeyi kontrol etmelidir. Kent Bilgi Sistemi, Coğrafi Bilgi Sistemi modern ve çağdaş kentleşmeye yardımcı ve çözümcü olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE 50 YEARS CHANGE OF ÇUKUROVA UNIVERSITY CAMPUS AREA AND ITS IMPORTANCE ON THE URBANIZATION HISTORY OF ADANA NÜVİT TAŞOVA UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF BASIC AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF ARCHAEOMETRY Supervisor : Prof. Dr. Ural DİNÇ Date : 2001, page : 63 Jury : Prof. Dr. Ural DİNÇ Prof. Dr. Servet YAMAN Assist. Prof. Dr. Erhan AKÇA The University of Çukurova' s latest settlement state was evaluated on north, east and southern neighbouring areas at 2-3 km. distances. Present and previous eity maps along with 1/25000 scaled topographic maps belonging to 40-50 years ago were used within this study. There were 8 settlement center were namely Menekşe, Bayramhacılı, Kargakekeç, Çınarlı, Mutlu, Sofulu, Karşıyaka and Köprülü. Due to the conversion arable lands to settlement sites the development of urbanisation was not in accordance with urbanisation regulations. Moreover, the advantages of planned land use within the Çukurova University Campus area to Adana was evaluated. Planned settlement is very important for urban planing thus the loss of arable lands should be controlled by municipalities. Therefore the utilisation of City Information System, Geographical Information Systems will guide and help related bodies for a modern urbanisation. Keyword: Cadastral map, Urbanisation, Geographical Information System, City Information System.