Perdeli düzlemsel çerçevelerin statik ve dinamik analizi ve mathematica uygulamaları
Static and dynamic analysis of shear walled planar frames and applications via mathematica
- Tez No: 112424
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN KIRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Perde, özdeğer problemi, serbest ve zorlanmış titreşim, deprem analizi, Mathematica, Shear wall, eigenvalue problem, free and forced vibration, earthquake response, Mathematica
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ PERDELİ DÜZLEMSEL ÇERÇEVELERİN STATİK VE DİNAMİK ANALİZİ VE MATHEMATICA UYGULAMALARI İbrahim İLHAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Erhan K1RAL Yıl: 2001, Sayfa: 110 Jüri : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Yrd. Doç. Dr. Seren AKAVCI : Yrd. Doç. Dr. Hüseyin R. YERLİ Bu yüksek lisans çalışmasında perdeli-perdesiz düzlemsel çerçeve sistemlerin statik ve dinamik yükler altında analiz yöntemleri incelenmiştir. Öncelikle perdelerin çubuk eleman olarak modellenmeleri üzerinde durulmuş, daha sonra statik ve dinamik analiz metotları incelenmiştir. Dinamik analiz, serbest titreşim ve zorlanmış titreşim olarak ele alınmıştır. Özdeğer problemlerinin sayısal çözüm yöntemleri ayrıntılı olarak incelenmiştir. Dinamik etkiler altındaki bir yapının diferansiyel denge denklemlerinin çözümleri ele alınmış ve mod birleştirme yöntemi ile zaman tanım alanında hesap yöntemi üzerinde durulmuştur. Spektrum eğrilerinin hazırlanması ve spektrum analizi anlatılmış, 1997 Türkiye deprem yönetmeliğince, dinamik analiz için uyulması gereken kurallar incelenmiştir. Çalışmanın sonunda Mathematica programı ile, düzlemsel çerçevelerin statik ve dinamik analizlerini yapan çeşitli programlar geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc. THESIS STATIC AND DYNAMIC ANALYSIS OF SHEAR WALLED PLANAR FRAMES AND APPLICATIONS VIA MATHEMATICA İbrahim İLHAN DEPARTMENT OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Erhan KIRAL Year: 2001, Pages: 110 Jury : Prof. Dr. Erhan KIRAL : Assist. Prof. Dr. Seren AKAVCI : Assist. Prof. Dr. Hüseyin R. YERLİ In this thesis, static and dynamic analysis methods for planar-framed systems with or without shear walls are studied. Firstly, the mathematical modelling of shear walls by bar elements are depicted, then the static and dynamic analysis methods are described. The dynamic analysis is considered in two parts: free vibration and forced vibration. The numerical methods of eigenvalue problems are described in detail. The methods for solving equilibrium equations of a system in responding to dynamic motion together with the mode superposition method are studied. The earthquake response of structures is performed by the spectrum analysis method and the specifications for dynamic analysis in 1997 Turkish Earthquake Code are presented. Finally, computer programs which perform static, free and foeced vibration analysis are coded by MATHEMATICA