MRP sistemleri için parti büyüklüğü belirlenmesinde yeni bir sezgisel algoritma ve analizi
A New lot sizing heuristic for MRP systems and its analysis
  1. Tez No: 112425
  2. Yazar: ERCAN ŞENYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Üretim Planlaması, Malzeme İhtiyaç Planlaması, Parti Büyüklüğünün Belirlenmesi, Production Planning, Material Requirements Planning, Lot Sizing
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ MRP SİSTEMLERİ İÇİN PARTİ BÜYÜKLÜĞÜ BELİRLENMESİNDE YENİ BİR SEZGİSEL ALGORİTMA VE ANALİZİ ERCAN ŞENYIGIT ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman: Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yıl:2001 Sayfa: 109 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Doç. Dr. Rızvan EROL Doç. Dr. Fatma GÖKTEPE Literatürde, parti büyüklüğünün belirlenmesi ile ilgili geliştirilmiş yöntemlerden hangisinin veya hangilerinin daha iyi olduğuna ilişkin değerlendirmelerde genellikle deneysel veriler kullanılmıştır. Bu nedenle, çalışmada gerçek bir işletmede Malzeme İhtiyaç Planlaması çalışması yapılmış ve bu çerçevede parti büyüklüğü belirleme yöntemleri değerlendirilmiştir. İşletmenin imalat bölümünde 290 çeşit ürün üretilmektedir. Çalışmada ürün sayısı ABC analizi kullanılarak 37'ye indirilmiştir. Bu belirlenen 37 ürüne ait 2000 yılı verileri kullanılmıştır. İlk önce, MRP sistemlerinde en çok kullanılan parti büyüklüğü belirleme yöntemleri belirlenmiştir. Daha sonra QSA paket programında yer alan parti büyüklüğü belirleme yöntemlerinden 8 tanesi çalışmada kullanılmak üzere seçilmiştir. Yöntemlerin sonuçları QSA paket programı aracılığı ile alınmıştır. Yeni bir sezgisel parti büyüklüğü belirleme algoritması geliştirilerek diğer 8 yöntemle değişik kriterlere göre karşılaştırılmıştır. Geliştirilen algoritma için Pascal programlama dilinde program yazılmıştır. Sonuçlar, geliştirilen yeni sezgisel algoritmanın bilinen diğer yöntemlere göre daha iyi performans sağladığını ve Wagner- Whitin yönteminin sonucuna yakın sonuçlar ürettiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A NEW LOT SIZING HEURISTIC FOR MRP SYSTEMS AND ITS ANALYSIS ERCAN ŞENYİ?İT DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Year:2001 Page: 109 Jury: Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Doç. Dr. Rızvan EROL Doç.Dr. Fatma GÖKTEPE In the literature, the current research on lot sizing problem is generally based on experimental data sets to compare lot sizing methods. For this reason, it is also important to determine the best lot sizing method for a real system. In this study, material requirements planning system used in a real firm and lot sizing methods are evaluated. The methods investigated are appropriate for an MRP environment. 290 different types of products are produced in the manufacturing department. In the study, the number of product types to be investigated is reduced to 37 by using ABC analysis. Data for year 2000 is used for these 37 types of product are used. First, most common lot sizing methods used in MRP systems are defined. Then, the eight of these methods available in the QSA computer program are selected for this study. The numerical results are obtained from QSA computer program. Furthermore, a new lot sizing heuristic developed and compared to these eight lot sizing methods in terms of different evaluation criterion. The computer program for the improved algorithm is written in Pascal programming language. Numerical results show that the new lot sizing heuristic outperforms the other well- known algorithms and the new algorithm produces close solutions to Wagner- Whitin algorithm.