Arazi mülkiyet yapısının ve tasarruf şeklinin işletmelerin dış finansmanına etkileri: Adana İli Yüreğir İlçesi Geçitli Beldesi ile Vayvaylı Köyü örneği
The Effects of land tenure and ownership on external finance of farms: Geçitli and Vayvaylı case
- Tez No: 112428
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET NECAT ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak mülkiyet Yapısı, Finansman, Kredi, Çukurova, Land Ownership, Possession, Finance, Credit, Çukurova
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ ARAZI MÜLKİYET YAPISININ VE TASARRUF ŞEKLININ İŞLETMELERİN DIŞ FİNANSMANINA ETKİLERİ: ADANA İLİ YÜREĞİR İLÇESİ GEÇİTLİ BELDESİ İLE VAYVAYLI KÖYÜ ÖRNEĞİ Murat AKBAY ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİMDALI Danışman: Doç.Dr. Necat ÖREN Yıl: 2001, Sayfa: 52 Jüri: Doç.Dr. Necat ÖREN Jüri: Doç.Dr. Haydar ŞENGÜL Yrd Doç.Dr. Fuat BUDAK Ülkemizde toprak mülkiyet dağılımındaki dengesizlik ve tarım işletmelerinin finansmanı tarımsal yapı ile ilgili en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Bu iki sorunun birbiri ile çok sıkı ilişkisi vardır. Toprak mülkiyet yapısındaki sorunlar işletmecinin finansman teminini de güçleştirmektedir. Müstakil tapusu olmayan işletmeciler gereksindikleri finansmanı teşkilatlanmış kredi kuruluşları dışındaki kaynaklardan temin yoluna gitmekte, bu da başta maliyet olmak üzere önemli finansman sorunlarına yol açmaktadır.. Bu çalışmada Adana ili Yüreğir ilçesi Geçitli beldesi ile Vayvaylı köyünde tarım işletmelerinin arazi mülkiyet durumunun finansman olanakları üzerine etkileri incelenmiş olup, çeşitli öneriler geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis THE EFFECTS OF LAND TENURE AND OWNERSHIP ON EXTERNAL FINANCE OF FARMS: GEÇİTLİ AND VAYVAYLI CASE MURAT AKBAY UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor. Associate Prof. M. Necat ÖREN Year: 2001, Page: 52 Jury: Associate Prof. M.N ÖREN Associate Prof Haydar ŞENGÜL Assistant Prof. Fuat BUDAK The one of the main problems in Turkish agriculture is imbalance of land ownership and financing of agricultural enterprises. There is a close relation between these two problems. Problems arises from land ownership has made difficult obtaining finance. Farmers that have no independent title deed have to obtain necessary credit from unorganized credit institutions. It causes many problems mainly about finance. In this study effects of land ownership on financing possibilities of agricultural enterprises at Adana Provinces Yüreğir District Geçitli and Vayvayli towns and some suggestions has been made