Adana Çimento Fabrikası'nın hammadde malzemesinin jeoteknik özellikleri
Geotechnical characteristics of raw material mines of Adana Cement Factory
  1. Tez No: 112432
  2. Yazar: HANDE BELLİKLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Titrasyon, çimento hammaddesi, jeoteknik özellikler, X-Ray, Titration, cement raw material, geotechnic proprties, X-Ray II
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Oz YÜKSEK LİSANS ADANA ÇİMENTO FABRİKASININ HAMMADDE MALZEMESİNİN JEOTEKNİK ÖZELLİKLERİ HANDE BELLIKLI Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Hasan ÇETİN Yıl: 2000, Sayfa: 39 Jüri : Yrd.Doç.Dr. Ergül YAŞAR Yrd.Doç.Dr. Tolga ÇAN Bu çalışma Adana Çimento Fabrikasının hammadde malzemesinin jeoteknik özelliklerini içermektedir. Adana Çimento Sanayinin (AÇS) hammaddesini kireçtaşı ve marn oluşturmaktadır. Çimento yapımında önemli rol oynayan hammadde malzemesinin litolojik özellikleri AÇS'nin çimento üretiminde büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışma ile A.Ç.S.'de çimento yapımında kullanılan belli başlı kireçtaşı ve marn hammaddelerinin kaliteli çimento üretimi için gerekli jeoteknik analizlerin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Söz konusu kayaçların dayanım parametrelerinin tayinine yönelik tek eksenli basınç ile nokta yük deneyleri yapılmıştır. Ayrıca bu kayaçların yıpranma özelliklerinin tayini için yıpranma deneyleri yapılmıştır. Çalışmada ayrıca kayaçların mineralojik ve jeokimyasal bileşimlerinin belirlenmesine yönelik yapılan X-Ray analizleri ile belirlenen titrasyon sonuçlarına göre hammadde ocağının kuzey kesimlerinin kireç standartları yüksek çıkmıştır. Sonuçta jeoteknik açıdan önem taşıyan bu deneyler sonucunda kayaç sınıflamalarına gidilmiştir. Elde edilen sonuçlar üretilen çimentonun kalitesini doğrudan etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Abstract MSc THESIS GEOTECHNICAL CHARACTERISTICS OF RAW MATERIAL MINES OF ADANA CEMENT FACTORY HANDE BELLIKLI DEPARTMENT OF.GEOLOGY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervision Assoc.Prof.Dr.Hasan ÇETİN Year: 2000, Sayfa:39 Jury : Assist Prof.Dr Ergül YAŞAR Assist Prof.Dr Tolga ÇAN This study includes the assessment of the geotechnical properties of raw materials for the Adana Cement Factory. Raw materials of the Adana Cement Plant (ACS) are generally limestones and marls. Because of its lithologic features these raw materials play an important role in making cement so that they provide great advantages in the cement production of the ACS. The aim of this study was to determine the geotechnical properties of the limestones and marn needed for a good quality cement production at the ACS. Uniaxial compression and point load tests were performed in order to determine stregths of the raw materials limestone and marn. To determine durability of these materials, slake-durability tests were carried out as well. Moreover, to find out the minerological and geochemical compositions of these materials, X-Ray and titration analyses were done and the standards were found to be higer in the northern part of the quarry As a result of these geotechnical tests, the marerials were clasified. These results affect the quality of the produced cement directly.