Rize-Çayeli-Madenköy sahası bakır-çinko yataklarının petrografik ve metalojenik olarak incelenmesi
The Investigation of petrographical and metalogenical of copper and zinc deposits of Rize-Çayeli-Madenköy area
  1. Tez No: 112433
  2. Yazar: FEHİME DOKUMACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ANIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Cu-Zn cevherleşmesi, Çayeli, Maden Yatakları, Cevherleşme
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ RİZE-ÇAYELİ-MADENKÖY SAHASI BAKIR-ÇİNKO YATAKLARININ PETROGRAFİK VE METALOJENİK OLARAK İNCELENMESİ Fehime DOKUMACI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MADEN MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Mesut ANIL Yıl: 2001, Sayfa:65 Jüri : Prof. Dr. Mesut ANIL (Danışman) Üye : Yrd Doç. Dr. Ergûl YAŞAR Üye : Yrd Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ Çayeli ilçesi Madenköy (Madenli) beldesinde bulunan çalışma alanında jeolojik, petrografik, cevherleşme ve metalojenik incelemeler yapılmıştır. Sahanın 1/1000 ölçekli detay jeoloji haritası ilgili işletme dokümanlarından yararlanılarak hazırlanmıştır. Sahada genel olarak Üst Kretase yaşlı formasyonlar ve Kuvaterner yaşlı alüvyonlar görülmektedir. Saha Karadeniz bölgesinin doğu pontid zonunda yer almaktadır. Volkanik pontid zonu geç Jura-Eosen esnasında gelişen büyük bir ada yayı parçası olarak düşünülebilir. Doğu Karadeniz volkanik sahası (Pontid zonu) üç temel jeolojik birimden oluşmaktadır: Prekambriyen-Paleozoik yaşlı kristalin taban kompleksi, Jurasik-Pliosen yaşlı volkanik-sedimanter seri ve zorla içeriye giren Kretase-Oligosen yaşlı granitik-granadioritik sokulum kompleksinden ibaret kristalin taban ve volkanik-sedimanter serinin parçası olarak sınıflandırılabilir. Çayeli maden yatağı alt dasitik seri ile üst dasitik seri arasında bulunmaktadır. Madenköy madenyatağı genellikle Kruko tipi maden yatağına uymaktadır. Maden yatağı üst üste binmiş konveks lens şeklindedir. Maden cevheri çoğunlukla pirit, kalkopirit ve sfalerit gibi ana mineraller ile birlikte masif sülfid kumtaşı ve konglomeralara bağlıdır. Düşük çinko ve bakır içerikli san cevher ve çinko-bakır içerikli siyah cevher gibi litolojik kriterler içinde kullanılan 2 temel sınıflamaya sahiptir. Çalışma alanında Çayeli Bakır işletmeleri A.Ş. tarafından çalışmalar devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE INVESTIGATION OF PETROGRAPHICAL AND METALOGENICAL OF COPPER AND ZINC DEPOSITS OF RİZE- ÇAYELI-MADENKOY AREA Fehime DOKUMACI DEPARTMENT OF MINING ENGINERING INTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Mesut ANIL Year: 2001, Pages:65 Jury : Prof. Dr. Mesut ANIL : Yrd Doç. Dr. Ergül YAŞAR : Yrd Doç. Dr. Mustafa AKYILDIZ The study area is located in the Çayeli-Madenköy (Mineral Village). In this area, the investigations of geological and petrographic dealing with mineralization are carried out. 1/1000 scaled detail geological map of area was prepared. Generally, In The study area shown upper Cretaceous age formations and Quaternary age deposits. In the area is located Eastern Pontid Beld in the black sea regions. The Pontid volcanic belt is thought to be part of a large island arc system that developed during the late Jurasic-Eocene. The Eastern Black Sea volcanic province (Pontid Belt) is composed of three major geologic units: a Precambrian-Paleozoic crystalline basement complex, a Jurassic-Pliocene volcanic sedimantery series and a granitic-granodioritic intrusive complex of Cretaceous- Oligocene age that has intruded the crystalline basement and part of the volcanic- sedimantary series. The Çayeli orebody is located on the contact between the Lower acidic and upper basic series. The orebody is shaped like two overlapping convex lenses. The ore consist of the main of massive sulphide sandstones and conglomerates with pyrite chalcopyrite and sphalarite as dominant minerals. It has been classified using lithological criteria into two basic types, black ore which is zinc-copper ore and yellow ore which is copper ore with a low zinc content. This study area has been continued to work by Ç.B.İ. Keyword: Cu-Zn ore deposits, Çayeli, Ore Deposit, Mineralization. n