Çukurova bölgesi koşullarında yetiştirilen İzmir kekiği (origanum orites L. )'nde mevsimsel ve diurnal varyabilite
Seasonal and diurnal variabilities of origanum orites L. that grown under Çukurova conditions
- Tez No: 112438
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ZERRİN SÖĞÜT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Origanum onites, Uçucu Yağ Oranı, Uçucu Yağ Bileşenleri, Mevsimsel Varyabilite, Diurnal Varyabilite, Origanum onites, Essential Oil Content, Seasonal Variability, Diurnal Variability, Essential Oil Components. II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZ YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA BÖLGESİ KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN İZMİR KEKİĞİ (Origanum onites L.)'NDE MEVSİMSEL VE DİURNAL VARYABİLİTE GÜLSÜM YALDIZ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALI Danışman Yıl Jüri Prof. Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN 2001, Sayfa: 59 PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN PROF. DR. SALİHA KIRICI YRD. DOÇ. DR. ABDULHABİP ÖZEL Eylül 2000- Ağustos 2001 vejetasyon döneminde Adana ekolojik koşullarında yapılan bu çalışmada İzmir Kekiği (Origanum onites L.)'nde uçucu yağ oranı yönünden mevsimsel ve diurnal varyabilite, uçucu yağ bileşenlerinin ise aylara göre değişimi araştırılmıştır. Deneme Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Araştırma alanında yürütülmüştür. Çalışmada Eylül 2000 tarihinden başlayarak bir yıl boyunca haftanın Pazartesi günleri 08.00-12.00 ve 16.00 saatlerinde olmak üzere taze bitki sürgünlerinden yaprak örnekleri alınıp, uçucu yağ analizleri yapılmış ve aylara göre uçucu yağın bileşenleri saptanmıştır. Araştırma sonunda, İzmir Kekiği (Origanum onites L.)'nde uçucu yağ oranının mevsimlere ve günün saatlerine göre değiştiği belirlenmiştir. En yüksek uçucu yağ oranının çiçeklenmenin tamamlanıp, tohum bağlamanın başladığı döneme rastlayan Haziran ayının ikinci haftasında ve öğleden sonraki biçimlerde (% 2.03) olduğu tespit edilmiştir. İzmir Kekiği (Origanum onites L.)'nde uçucu yağ bileşiminin aylara göre değişim gösterdiği saptanmış, ana komponent olan karvakrol oranının bitkinin çiçeklenme dönemi olan Mayıs ayında en yüksek değere (%73.65) ulaştığı belirlenmiştir. Uçucu yağın bileşenlerinden karvakrol, linalool ve y-terpinen incelenen tüm aylarda bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc. THESIS SEASONAL and DIURNAL VARIABILITIES of Origanum onites L. THAT GROWN UNDER ÇUKUROVA CONDITIONS GÜLSÜM YALDIZ DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor Year Jury Prof. Dr. MENŞURE ÖZGÜVEN 2001, Pages: 59 PROF. DR. MENŞURE ÖZGÜVEN PROF. DR. SALİHA KIRICI ASS. PROF. DR. ABDULHABİP ÖZEL This study was carried out to determine seasonal and diurnal variabilities of essential oil content of Origanum onites L., grown under Adana ecological conditions during September 2000 -August 2001. In addition to this, monthly variabilities of essential oil composition of Origanum onites L. were studied. Trials were conducted at experimental area of Field Crops Department of Agricultural Faculty of Çukurova University. In this study, fresh leaves from fresh plant shoots were collected every Monday and three times within a day (at 08.00 -12.00 and 16.00 o'clock) throughout a year. The content and composition of essential oil were analyzed in fresh leave samples. As a result, essential oil content of Origanum onites L. was changed according to seasons and hours of the day. The highest essential oil content (% 2.03) of Origanum onites L. was determined between the post-flowering and beginning of the seed formation period on the second period of June (38th week), and afternoon harvests. Also, essential oil composition of Origanum onites L. was changed according to months, and the highest value (% 73.65) of, main component of essential oil, carvacrol was obtained from flowering period on May. Carvacrol, linalool and y-terpinen that are other components of essential oil of Origanum onites L., were determined all months analyzed.