Çukurova bölgesi çiftçi koşullarında yetiştirilen soya ürününde bazı önemli kalite özelliklerinin belirlenmesi
The determination of some important quality characteristics of soybean grown in farmer condotions in Çukurova region
  1. Tez No: 183658
  2. Yazar: OKŞAN SARIMEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HALİS ARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Soya, Nova, A.3935, S.4240, Kalite ÖzellikleriI
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZYÜKSEK LİSANS TEZİÇUKUROVA BÖLGESİ ÇİFTÇİ KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN SOYAÜRÜNÜNDE BAZI ÖNEMLİ KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİOkşan SARIMEHMETOĞLUÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜTARLA BİTKİLERİ ANA BİLİM DALIDanışman: Prof.Dr.Halis ARIOĞLUYıl:2006, Sayfa: 75Üye: Prof.Dr.Halis ARIOĞLUY.Doç.Dr.Sezer SİNANY.Doç.Dr.Sevgi ÇALIŞKANBu araştırma; Çukurova bölgesi çiftçi koşullarında, ikinci ürün olarak yetiştirilensoya ürününde bazı önemli kalite özelliklerini belirlemek amacıyla 2004 yılında Adana,İçel ve Osmaniye illerini kapsayan 74 farklı bölgede yapılmıştır. Araştırmada bölgedeyaygın olarak yetiştirilen NOVA, A.3935 ve S.4240 gibi soya çeşitleri materyal olarakkullanılmıştır.Hasat döneminde; soya üretiminin yoğun olarak yapıldığı 74 farklı bölgeyegidilerek, hasat sonrasında elde edilen Nova, A.3935 ve S.4240 çeşitlerine ait ürünlerdenikişer kilogram soya numuneleri alınmıştır. Bu numuneler daha sonra laboratuarlardagerekli ölçüm ve analizlere tabi tutularak; 1000 tohum ağırlığı, rutubet oranı, kırıktohum oranı, safiyet oranı, yağ oranı ve protein oranı gibi önemli kalite özelliklerine aitdeğerler belirlenmiştir.İncelenen özellikler bakımından çeşitler ve bölgeler arasında önemli farklılıklarınolduğu saptanmıştır. Çiftçi bilgilerine dayanılarak yapılan hesaplamalarda; dekaraortalama tohum veriminin en yüksek S.4240 çeşidinde (367.8 kg/da), ikinci sıradaA.3935 çeşidinde (354.4 kg/da) ve en düşük ise Nova çeşidinden (353.3 kg/da) eldeedildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMSc THESISTHE DETERMINATION OF SOME IMPORTANT QUALITYCHARACTERISTICS OF SOYBEAN GROWN IN FARMER CONDOTIONS INÇUKUROVA REGIONOkşan SARIMEHMETOĞLUUNIVERSITY OF ÇUKUROVAINSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCEFIELD CROPS DEPARTMENTSupervisor: Prof.Dr.Halis ARIOĞLUYear:2006, Page: 75Jury: Prof.Dr.Halis ARIOĞLUAsistant Prof.Dr.Sezer SİNANAsistant Prof.Dr.Sevgi ÇALIŞKANThis research was carried out in 2004 in 74 different region including Adana,İçel and Osmaniye to determine some significant quality characters of soybean productwhich is grown as a second crop. In this research such as NOVA, A.3935 and S.4240soybean varieties which are widely grown in this region were used as materials.At the harvesting time, two kilos soybean samples were taken from the eachproducts, belonging to NOVA, A.3935 and S.4240 soybean varieties which were takenafter the harvest by going to 74 different region where soybean production are widelymade these samples were taken to laboratories to make measurement and analysis andrates belonging to important quality features such as 1000 seed weight, humidity rate,broken seed rate, purity rate, oil rate were designated.It is fixed that there are important differences between variotions and regions interms of investigated features. In calculations which were made according to farmerknowledge. It is seem that the highest average seed yield is in S.4240 (367.8 kg/da) kind,second is in A.3935 (354.4 kg/da) kind and the lowest is in the NOVA (353.3 kg/da)kind.KeyWords: Soybean, Nova, A.3935, S.4240, Quality of CharacteristicsII