Otokorelasyonlu verilerde kullanılan istatistiksel proses kontrol metodları üzerine bir araştırma
A Research on the statistical process control methods for autocorrelated data
  1. Tez No: 112444
  2. Yazar: İLKER KARTAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otokorelasyonlu prosesler, Kontrol şemaları, İstatistiksel Proses kontrol, Autocorrelated Processes, Control Charts, Statistical Process Control
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ OTOKORELASYONLU VERİLERDE KULLANILAN İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROL METODLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTİRMA İlker KARTAL ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM Yıl:2001, Sayfa: 111 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Funda YILDIRIM : Doç. Dr. Rızvan EROL : Yrd. Doç. Dr. Sami ARICA Otokorelasyonlu proseslerin nasıl kontrol edileceği son yıllarda çok sık tartışılmaktadır. Bu çalışmada, otokorelasyonlu verilerin kontrol şemalarında kullanılması durumunda ortaya çıkan sorunlar açıklanmıştır. Otokorelasyonlu veriler için şu adımlar izlenmiştir; 1. Otokorelasyonlu verilerin Zaman Serileri modellemesi yapılarak modellemeden elde edilen yeni veriler ve rezidüleri için kontrol şemalarının hazırlanması, 2. SPC-PI+ paket programı kullanılarak tahmin hatalarını minimum yapan ağırlık faktörü ile elde edilen yeni veriler ve rezidüleri için kontrol şemalarının hazırlanması, 3. Bu iki yaklaşımın karşılaştırılması.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS A RESEARCH ON THE STATISTICAL PROCESS CONTROL METHODS FOR AUTOCORRELATED DATA İlker KARTAL DEPARTMENT OF INDUSTRIAL ENGINEERtNG INSTITUTE OF APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Asst. Prof. Funda YILDIRIM Year:2001, Pages: 111 Jury : Asst. Prof. Funda YILDIRIM : Asst. Prof. Rızvan EROL : Asst. Prof. Sami ARICA The matter of how to monitor an autocorrelated process has been discussed more frequently in recent years. In this thesis, this problem has been studied when autocorrelated data are used applied to the control charts. Steps for autocorrelated data are; 1. Preparing the control charts for new data and residuals found by the time series modeling, 2. Preparing the control charts for new data and residuals found by use the SPC-PI+ software that minimize the forecast errors, 3. Comparison of these two approaches.