Automated process planning system for rotational parts
Dönel parçalar için otoma edilmiş işlem planlama sistemi
  1. Tez No: 112445
  2. Yazar: DURMUŞ ALİ BİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH BAYRAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CAPP, işlem planlama, genetik algoritma, operasyon planlama, bilgi çıkarımı, CAPP, process planning, genetic algorithm, operation sequence, data extraction
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ DÖNEL PARÇALAR İÇİN OTOMA EDİLMİŞ İŞLEM PLANLAMA SİSTEMİ DURMUŞ ALİ BİRCAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABÎLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU Yık 2001, Sayfa: 139 Jüri : Doç. Dr. Melih BAYRAMOĞLU : Doç. Dr. Rızvan EROL : Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir EKŞİ Bilgisayar destekli tasarım verilerinin kullanımı, CAD içerisindeki tasarını modelinin işlem planlaması için unsur modeline dönüştürülmesi aşamasında önemli ölçüde iş ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Bu çalışmada amaçlanan, dönel parçalar için optimum veya optimuma en yakın işlem sıralamalarının, genetik algoritmaya dayalı herüstik araştırma tekniği kullanılarak belirlenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, CAD paketinden bilgi çıkarımı, işlenecek parçanın unsur bilgilerinin elde edilmesi, parça için mümkün olan tüm işlem sıralarının belirlenmesi ve öncelik grafiğinin hazırlanması gibi modüller geliştirilmiştir. Yapılan uygun bir istem sırası optimizasyonu ile kalem değiştirme ve kalemin boşta gezme zamanı düşürülmekte ve buna bağlı olarak tezgahtan maksimum seviyede faydalanılmaktadır. Başka bir değişle ise iş parçasının üretim zamanı ve maliyeti önemli ölçüde düşürülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS AUTOMATED PROCESS PLANNING SYSTEM FOR ROTATIONAL PARTS DURMUŞ ALÎ BİRCAN DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Assoc. Prof Dr. MeHh BAYRAMOGLU Year 2001, Pages: 139 Jury : Assoc. ProfDr. Melih BAYRAMOGLU : Assoc. ProfDr. Rızvan EROL : Assis.Pro£Dr. Abdulkadir EKŞÎ The use of CAD database saves a considerable amount of work and time to transform the design model represented in CAD Mo a feature model for process planning. The purpose of this study is to find optimal or near-optimal operation sequences using a heuristic search technique based on genetic algorithm for rotational parts. For this purpose, a set of software, such as, data extraction from Computer Aided Design packages, feature extraction of part to be machined, generating all possible machining sequences for the part, generating the precedence graph is developed. The effective optimization of sequences is obtaining by considering tool changes to reduce, tool traveling tüne, and machine utilization, the cost and the production time of the component.