Çukurova koşullarında bazı arpa çeşitlerinde verimi etkileyen karakterler üzerinde araştırmalar
Studies on yield and yield components of some barley cultivars in Çukurova conditions
- Tez No: 112453
- Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF KIRTOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Barley, grain yield, yield components n
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇUKUROVA KOŞULLARINDA BAZI ARPA ÇEŞİTLERİNDE VERİMİ ETKİLEYEN KARAKTERLER ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ALEMDAR OZTURK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Yıl : 2001, Sayfa : 39 Jüri : Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Prof. Dr. A. Can ÜLGER Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Bu çalışma, İCARDA' dan temin edilen arpa genotiplerinde, dane verimi ve verimi etkileyen bitkisel özelliklerin belirlenmesi amacı ile 2000-2001 yetiştirme yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada; 24 arpa genotipi tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamak olarak yetiştirilmiştir. Araştırmada bitki boyu, metrekarede bitki, sap ve başak sayılan ile başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta dane sayısı, başak verimi, 1000 dane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve dane verimi özellikleri incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; incelenen bitkisel özellikler bakımından genotiplerin farklılık gösterdiği, hektolitre ağırlığı ve dane verimi bakımından kontrol olarak ekilen Kaya arpa çeşidinin diğer tüm genotiplerden daha üstün olduğu belirlenmiş, ancak yıllara göre oluşan iklim ve çevre farklılıklarından doğan etkilerin tam olarak görülebilmesi için mevcut araştırmanın gelecek yıllarda da sürdürülmesi gerektiği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler : Arpa, dane verimi, verim komponentleri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS STUDIES ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF SOME BARLEY CULTIVARS IN ÇUKUROVA CONDITIONS ALEMDAR OZTURK DEPARTMENT OF FIELD CROPS INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisior : Prof. Dr. Yusuf KIRTOK Year : 2001, Pages : 39 Jury : Prof. Dr, Yusuf KIRTOK Prof. Dr. A. Can ÜLGER Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN This study was conducted to determine yield and yield components of barley genotypes that obtained from İCARDA in Çukurova University, Agricultural Faculty, Field Crops Department, in 2000-2001 graving season. 24 barley genotypes grown by randomized complete block design with three replication.. In this study plant height, number of plants, stems and spikes per square meter, spike length, number of spikelets per spike, number of grains per spike, yield of spike, 1000 grain weighth, test weighth and grain yield were investigated. The results of this study indicated that; each genotype varied for different plant characters. Kaya standart cultivar has the highest test weighth and grain yield in all genotypes. Unfortunatelly, these studies under the effect of environmental and climatic conditions so, this study should be conducted next years.