Değişik harç ortamlarında değişik mikoriza türlerinin turunç bitkisinin büyüme ve kök gelişimine etkisinin araştırılması
Determination of different growth media and mycorhizae species on citrus growth and root growth
  1. Tez No: 112454
  2. Yazar: ÖMER ÜSTÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURİ GÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Turunç, Mikoriza Türleri, Harç Ortamı, Kök infeksiyonu. IX. YÜKSEKÖĞRETİM KUMULU» BOKÜMANTASYON MERKEZÎ, Citrus, Mycorrhizea Species, Growth Media, Root Infection
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
oz DEĞİŞİK HARÇ ORTAMLARINDA DEĞİŞİK MİKORİZA TÜRLERİNİN TURUNÇ BİTKİSİNİN BÜYÜME VE KÖK GELİŞİMİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ÖMER USTUNER ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TOPRAK ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Nuri GÜZEL Yıl : 2001, Sayfa : 70 Jüri : Prof. Dr. Nuri GÜZEL : Doç. Dr. İbrahim ORTAŞ :Doç. Dr. Nükhet ÖNELGE Araştırmanın amacı, değişik harç ortamlarında değişik mikoriza türlerinin turunç bitkisinin gelişimine ve besin elementi alımı üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Araştırma Ç. Ü. Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünde sera koşullarında 1998-2000 yılları arasında iki farklı deneme olarak yürütülmüştür. Birinci deneme de (1998) iki farklı yetiştirme ortamı; Harç 1 : Torf + Ürgüp taşı (1:1 hacim (V)) ve Harç 2: Torf + Ürgüp taşı + Toprak (4:5:1 V), yedi farklı mikoriza türü ve bunların interaksiyonları kullanıldı. İkinci deneme de (2000) dört farklı yetiştirme ortamı; Harç 1: Torf + Ürgüp taşı (1:1 V), Harç 2: Kompost + Ürgüp taşı (1:1 V), Harç 3: Torf + Ürgüp taşı + Kompost (1:2:1 V), Harç 4: Ürgüp taşı + Kompost + Toprak (1:2:1 V), on farklı mikoriza türleri ile birlikte, tüm mikoriza çeşitlerinin karışımı olan kokteyl mikoriza çeşidi kullanıldı. Birinci denemede (Deneme I - 1998) Harç l'de G. (Glomus) mossea (2) * G. clarium kombinasyonunda, Harç 2'de ise doğal (Adana) mikoriza türünün diğer mikoriza türleri arasında en iyi tepkiyi gösterdiği görülmüş ve Harç l'deki turunçgil bitkilerinin Harç 2'deki bitkilere göre daha iyi geliştikleri gözlenmiştir. İkinci denemede (Deneme II - 2000) farklı harç ortamları arasında, turunç bitkisi için en uygun ortamın Harç 3: Torf + Ürgüp taşı + Kompost (1:2:1 V) olduğu anlaşılmış, her seride farklı mikoriza türlerinin farklı yanıtlar verdiği ve genel olarak yapılan ölçümlerde G. clarium, G. margarita ve Dr. kindom mikoriza türlerinin, diğer mikoriza türlerine göre, daha yüksek oranda turunçgil bitkilerinin kök ve gövde gelişimini artırdığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTARCT MSc THESIS DETERMINATION OF DIFFERENT GROWTH MEDIA AND VARIOUS MYCORRHIZAE SPECIES ON CITRUS GROWTH AND ROOT GROWTH OMER USTUNER DEPARTMENT OF SOIL SCIENCE INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Nuri GÜZEL Year: 2001, Page: 70 Jury : Assoc. Prof. Dr. Ibrahim ORTAŞ Jury: Assoc. Prof. Dr. Nükhet ÖNELGE The aim of this study was to screen and select most suitable growth media, species of mycorrhizaes and their interaction on citrus growth by improving plants phosphorous and zinc uptake The experiment was carried out between 1998 and 2000 years under greenhouse conditions. Two-independent experiments were performed. In the first experiment (Experiment I, 1998) two different growth media were used and seven different mycorrhizal species and their interactions were tested. First growth media I: Peat + Andezite material (1:1 V) and second media II: Peat + Andezite material+ Soil (4:5:1 V). In the media I, it has been found that G. (Glomus) mosseae (2) * G. clarium interaction and in the media II has been indicated indigenous mycorrhizea (Adana) are the best inoculum to increase plant growth and root colonisations and nutrient uptake. In the media I, citrus plants are much better than in the media II. In the second experiment (Experiment II, 2000), four different growth media have been tested with ten different mycorrhizal species. First growth media: Peat + Andezite material (1:1 V), second media: Compost + Andezite material (1:1 V), third media Peat + Andezite material + Compost (1:2:1 V) and fourth media Andezite material + Compost + Soil (1:2:1 V). The results obtained to show that; the growth media 3 was the most suitable media for citrus seedling growth. Generally, it has been observed that various mycorrhizae species has shown different responses to the growth medias also. It has been observed that G. clarium, G. margarita and Dr. Kindom are the best mycorrhizal species tested.