Effect of finenes of ground granulated blst-furnace slags on their cementitrous properties
Öğütülmüş granüle yüksek fırın cüruflarının inceliğinin bağlayıcı özelliklerine ve kullanımlarına etkisi
- Tez No: 75996
- Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN YAŞAR ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: cüruf, harç, basınç mukavemeti, aktivite endeksi. vı, slag, mortar, compressive strength, activity index. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
öz ÖĞÜTÜLMÜŞ GRANULE YÜKSEK FIRIN CÜRUFLARININ İNCELİĞİNİN BAĞLAYICI ÖZELLİKLERİNE VE KULLANIMLARINA ETKİSİ DOĞULU, Selçuk Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Turhan Y.ERDOĞAN Ocak 1998, 102 Sahife Bu çalışmada, İskenderun öğütülmüş granule yüksek firm cürufunun inceliğinin, cüruf çimentonun bir kısmının yerine kullanıldığında bağlayıcı özelliğine etkisi, hazırlanan harç karışımları 3, 7, 28 ve 91 günlerde çekme-eğilme ve basınç mukavemetleri test edilerek incelenmiştir. Portland-öğütülmüş granule yüksek firm cürufu harçları, tek bir çeşit portland çimentosu ve 3000, 3200, 3700, 3900, 4400 cm2/gr Blaine incelik değerlerinde olmak üzere beş değişik incelikte öğütülmüş ve ağırlıkça yüzde 25, 35 ve 45 olmak üzere üç karışım oranında kanştrnlrmştır. Harç numuneleri değişik su-çimento oranlarında, ancak aym akma (flow) değerine sahip olacak şekilde hazırlanmıştır. Bir portland çimentosu kontrol harcı ve OYSA İskenderun çimento fabrikası tarafından 25% granule yüksek firm cürufunun, alçı ve klinker ile beraber öğütülmesi ile hazırlanan cüruflu portland çimentosu harcı da ayrıca test edilmiştir.Öğütülmüş granule yüksek firm cürufunun inceliğinin, aktivite endeksine etkisi 3000, 3200, 3700, 3900, 4400, 5500 ve 6500 cm2/gr Blaine incelik değerleri olmak üzere yedi değişik cüruf inceliği üzerinde incelenmiştir. Deney sonuçlan göstermektedir ki, cüruf inceliği arttıkça, harem mukavemeti de artmaktadır. Ancak, karışım oranının etkisi test edilen zamana bağlıdır. Erken mukavemetler için, cüruf miktarı azaldıkça mukavemet artarken, sonraki günler için (91 gün) cüruf miktarı arttıkça, mukavemet kazanımı da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF FINENESS OF GROUND GRANULATED BLAST-FURNACE SLAGS ON THEIR CEMENTITIOUS PROPERTIES DO?ULU, Selçuk M.S. in Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr.Turhan Y.ERDO?AN January 1998, 102 pages In this study the effect of fineness of İskenderun ground granulated blast-furnace slag on its cementitious property when used as cement replacing material in portland cement mortar was investigated by determination of the 3, 7, 28 and 91 days flexural and compressive strengths of the tested mortars. The portland- ground granulated blast-furnace slag mortars were prepared by using one type of portland cement and İskenderun ground granulated blast-furnace slag with five different fineness values of 3000, 3200, 3700, 3900, 4400 cm2/gr Blaine and three different replacement amounts of 25, 35 and 45 percent of slag by weight of total cementitious material. Mortar mixes having the same flow were prepared with different water/(cement + slag) ratios. Also a control mix was prepared with portland cement having the same flow with other mixes. A portland-blast furnace slag cement which was produced by OYSA İskenderun Cement Factory by simultaneous grinding of portland cement clinker, 25 percent of granulated blast-furnace slag and gypsum was also tested and was compared to the other mortar mixes. mThe effect of fineness of ground granulated blast-furnace slag on its activity index was investigated for seven different fineness values of 3000, 3200, 3700, 3900, 4400, 5500 and 6500 cm2/gr Blaine. The results show that as the fineness of the slag increases, the compressive strength of the mortar also increases. However, the effect of the replacement amount to the strength development of the mortar depends on the time of testing. For the early days, the lower the slag content the higher is the strength development, but for later days (91) the higher the slag content, the higher is the strength development.