Etlik piliçlerde probiyotik (Saccharomyces cerevisiae) kullanımının kronik dozlardaki T-2 toksininin olumsuz etkilerini gidermedeki rolü ve besi performansına etkileri
The Role and effect of using probiotic (Saccharomyces cerevisiae) to decrase the negative effects of the chronic doses of T-2 toxin in the feed performance of broilers
  1. Tez No: 112461
  2. Yazar: MUZAFFER DENLİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FERDA OKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Probiyotik (Saccharomyces cerevisiae), T-2 toksin, etlik piliç, besi performansı, patoloji
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışma, etlik piliç yemlerine yem katkı maddesi olarak probiyotik (Saccharomyces cerevisiae) ilavesinin etlik piliçlerde, T-2 toksininin farklı besi dönemlerindeki farklı dozlarının olumsuz etkisini gidermedeki rolünü, canlı ağırlık kazancı, yem dönüşüm oram, yem tüketimi gibi besi performansına etkilerini ve, ölüm oranı ile patolojik değişiklikleri belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Günlük 88 Ross 308 erkek etlik civcivler biri kontrol, yedisi deneme grubu olmak üzere 8 gruba ayrılmışlardır. Deneme grubu yemlerine, 3 gr/ kg probiyotik, 2 mg/kg ve 4 mg/kg düzeyinde T-2 toksini besinin 1. günü ve 21. günlerinden itibaren sürekli katılmıştır. Civcivler 1-24. günler arası %22.5 hamprotein, 3120 kcal ME/kg, 25-42. günler arası % 21 hamprotein, 3250 kcal ME/kg besin maddesi içerikli yemlerle ad libitum olarak yenilenmişlerdir. Çalışmada, T-2 toksini verilen hayvanların bazı dokularında oluşan patolojik değişimlerin yemlere probiyotik ilavesi ile azaltılabileceği gözlemlenmiştir. İlave probiyotik+ 2 mg/kg T-2 toksini verilen grupların besi performansına ait değerler probiyotik eklenmemiş T-2 toksini gruplarına göre istatistiki olarak farklı bulunmuştur (PO.05). Çalışmanın sonunda ilave probiyotiğin etlik piliçlerde mikotoksikozis olgularım azalttığı ve besi performansına ait değerleri olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the role of adding probiotic(Saccharomyces cerevisiae) as feed premix to broiler feeds to eliminate the negative effects of the T-2 toxin applied to chickens during different periods in various doses. The study also aimed to determine the effects of the use probiotic on feed performances such as body weight gain, feed conversion efficiency, and feed intake as well as mortality and pathologic changes. 88 lday-old Ross 308 male broiler chicks were divided into 8 groups; one control and seven experimental groups. 3g/kg probiotic, beginning from the first day, and 2 mg/kg and 4 mg/kg T-2 toxin, beginning from the first and by the 21st day, were added to the experimental group feeds. Chicks were fed between l-24.days with 22.5% HP, 3120 kcal ME /kg, and between 25-42. days with 21% HP, 3250 kcal ME/kg as ad-libitum. It was observed that the pathologic changes in some of the tissues of the chickens which were exposed to T-2 toxin could be decreased adding probiotic to the feeds.