Tarımda doğrudan gelir desteği ve Türkiye'de uygulanabilirliğinin çeşitli kesimler açısından değerlendirilmesi
Direct income support in agriculture and the evaluation of its applicability in respect to various sector in Turkey
- Tez No: 112462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECAT ÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: doğrudan gelir desteği, doğrudan ödemeler, üretimden bağımsız ödemeler, telafi edici ödemeler, fark ödemesi *a&>, direct income support, direct payments, decoupled payments, compensatory payments, deficiency payment II
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TARIMDA DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİ VE TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİRLİĞİNİN ÇEŞİTLİ KESİMLER AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Mehmet Soner TANIŞIK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Doç. Dr. Necat ÖREN Yıl: 2001, Sayfa: 111 Jüri : Doç Dr. Necat ÖREN : Prof. Dr. Mahir FİSUNOĞLU : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ Araştırmada, öncelikle tarımın Türkiye ekonomisindeki yeri ve tarımsal desteklemenin önemi incelenmiştir. Türkiye'deki mevcut tarım politikası uygulamaları değerlendirilmiş ve sorunlar saptanmıştır. Bu sorunlar ve uluslararası alandaki taahhütlerimiz nedeniyle tarımda reform gerekliliği konusu irdelenmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde, Doğrudan Gelir Desteği sisteminin çeşitli yönleri incelenmiştir. Aynı zamanda, ABD, AB ve Meksika Doğrudan Gelir Desteği uygulamaları da incelenmiştir. Bu uygulamalar Türkiye açısından değerlendirilmiştir. Türkiye'deki Doğrudan Gelir Desteği Pilot Projesi uygulama ve sonuçlan açısından değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda, olası sorunlar belirlenmiş ve gerekli çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DIRECT INCOME SUPPORT IN AGRICULTURE AND THE EVALUATION OF ITS APLICABDLITY IN RESPECT TO VARIOUS SECTORS IN TURKEY Mehmet Soner TANIŞIK UNIVERSITY OF ÇUKUROVA INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCffiNCES DEPARTMENT OF AGRICULTURAL ECONOMICS Supervisor : Associate Prof. Necat ÖREN Year : 2001, Pages : 111 Jury : Associate Prof. Necat ÖREN : Prof. Dr. Mahir FİSUNO?LU : Prof. Dr. Faruk EMEKSİZ In this research, firstly, importance of agriculture in Turkish economy and importance of agricultural support, were investigated. Existing agriculture policy applications in Turkey, were evaluated and the problems were determined. These problems and because of our commitments under international arena, subject of reform necessity in agriculture, were also investigated. Second part of this research, various directions of direct income payment system, were investigated. At the same time, application of USA, EU and Mexico Direct Income Supports, were investigated, too. These applications in respect to Turkey, were evaluated. Direct Income Support Pilot Project in respect to application and results, were evaluated. Result of research, probable problems, were designated and necessary solution suggestion, were submited.